- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Meghalt Vekerdy Tamás

84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás – közölte a pszichológus, író családja.

Egyetemi tanulmányait az ELTE jogi karán végezte 1954–1958 között. Ezután a BTK pszichológia szakát is elvégezte 1962–1967 között. Volt házitanító, a Nemzeti Színház statisztája és a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológia tanára. 1972 és 1983 között a 9. és a 3. kerületi Nevelési Tanácsadó pszichológusa volt.

1983-tól az Országos Pedagógiai Intézet főmunkatársa, 1990–től tudományos tanácsadója, 1995-től 1998-ig szeniora volt. 1992 és 1998 között a Miskolci Egyetem doecense volt, majd a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ alternatív továbbképzési igazgatója. Solymáron részt vett a Waldorf óvoda és iskola megszervezésében. 1991 óta a nappali Waldorf-tanárképzés szervezője és vezetője volt, írja róla a hvg.hu.

Vekerdy a legismertebb klinikai gyermek-szakpszichológus volt Magyarországon, publikációs listája párját ritkítóan hosszú.

Világnézettől függetlenül anyák milliói vésték eszükbe egyik üzenetét, miszerint nem muszáj vasalni.

“Próbáld élvezni a gyerekedet, ez a legfontosabb. A gyerek iszonyatosan fárasztó, kiszívja a vérünket, lerágja a húsunkat, ezért meg kell tőle szabadulni néha. Régen ez nem volt probléma, óriási családok éltek együtt, és mindig volt kire bízni a gyereket. Manapság egy izolált anya próbál két-három gyereket nevelni, ami pokoli fárasztó. Élni kell néha, hogy utána egy jól szívható-rágható anyát kapjanak vissza. Nem számít, hogy mindig rend legyen, jól álljon a függöny, és minden ki legyen vasalva. Nem kell vasalni, hordjanak a férfiak olyan inget, ami nem gyűrődik. Ha mindennek próbálunk megfelelni, abba beledöglünk, és a gyerekeinkkel is ingerültek leszünk.”