- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Hableány-katasztrófa: Törölte üzeneteit a Viking kapitánya

A Hableány elhunyt kapitányának családja és ügyvédje továbbra is azon gondolkodnak, hogy Svájcban kezdik meg a polgári pert. A nyomozás két évig is eltarthat.

Hableány-tragédia: beismerő vallomással érnek fel a törölt Viber-üzenetek

Pár napja robbant a hír, miszerint a balesetre, valamint az automatikus hajóazonosító és nyomon követő rendszerben található információkra vonatkozó Viber-üzeneteket törölt a telefonjáról a dunai hajókatasztrófa után a Viking Sigyn kapitánya.

Legalábbis ez derül ki az ukrán férfi letartóztatására vonatkozó hivatalos iratokból. A nyomozás a rendőrség szerint akár két évig is eltarthat.

Az üzenetek egy része a rendőrségen, másik részük a baleset után, de még a kihallgatás előtt íródott, és olyanokat tartalmaz, mint például „nem láttam”, „nem vettem észre”, „összeütköztem vele” – mesélte a Hableány elhunyt kapitányának és családjának ügyvédje a Spirit Showban.

Gulyás Krisztián szerint az üzenetek egy beismerő vallomással érnek fel. Közben a kiegészített szakértői anyag kimondta, hogy tulajdonképpen a plusz egy fő matróz nem helyettesítette volna az orrsugár kormány meglétét a Hableányon, kvázi indifferens a baleset bekövetkeztében, hogy volt-e plusz egy fő a hajón.

A szakértői anyag azt is tisztázta – az előzetes felvetésekkel ellentétben –, hogy jó volt a Hableány kapitányának kilátása, semmi nem befolyásolta őt. A most kiderült részletek alapján Gulyás Krisztián azt mondta, hogy azok az ukrán kapitány felelősségét erősítik elsősorban.

Az ügyvéd szerint minden lehetséges szakértői irányvonal „lefutott már”, azt viszont nem tudja, hogy a nyomozóhatóság tervez-e még mást is. Lassan a polgári jog részére koncentrálnak az ügynek, merthogy ennek szerinte nem sok büntetőjogi része van.

Továbbra is abban gondolkodnak, hogy Svájcban kezdik meg a polgári pert, mert a magyar bírói joggyakorlat annyira szűkmarkú az ilyen esetekben, hogy a bíró úgy viselkedik néha – mondta – mintha neki kellene a fizetéséből kifizetni azt. 

atv.hu