- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Töretlenül az autonómiákért

A Magyarok Világszövetsége által kidolgozott Kisebbségvédelmi Keretegyezmény – Magyar Javaslatot (Minority SafePack – Hungarian Proposal) mutatta be Párkányban, a Pro “Párkány” című fórumon Patrubány Miklós, a szervezet elnöke.

A Magyarok Világszövetsége nyíltan támogatta a Minority SafePack című európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését, és miután az eredményesen zárult, az elmúlt kilenc-tíz hónap alatt kidolgozta a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény – Magyar Javaslatát, amelynek címe: Autonóm közösségek és azok önkormányzata az Európai Unióban.

A legégetőbb szüksége egy ilyen egyezménytervezetre a felvidéki magyarságnak van, hiszen ott az elmúlt harminc év kisebbségi politikája mára teljes zsákutcába torkollott. A Párkányban részletesen ismertetett tervezet felér egy nemzeti minimummal, amelyet a Felvidéken és a többi elcsatolt területen élő magyar nemzeti közösségek az ott működő magyar pártok irányában támaszthatnak – összegezte előadását az MVSZ elnöke. Ugyanakkor a Felvidéken működő öt-hat magyar párt számára az MVSZ előterjesztése akár közös választási program lehetne.

Az MKP (Magyar Közösség Pártja) megnyitotta választási listáját más magyar pártok képviselői számára is, ám ez egy közös program nélkül aligha működő elképzelés. Az előadó ezzel kapcsolatban Mihályi Molnár László felvidéki politikust idézte: „Ha a vasárnapi ebédet egybe öntjük, akkor abból nem ebéd, hanem moslék lesz.” A kiutat egy a közös listára felkérezkedő valamennyi politikus által kötelező jelleggel elfogadandó program jelenthetné. A Párkányban bemutatott Kisebbségvédelmi Keretegyezmény – Magyar Javaslat erre tökéletesen alkalmas.

A Magyarok Világszövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy pár nappal ezelőtt telt száz éve annak, hogy 1919. szeptember 19-én Andrej Hlinka páter, “a szlovák hajdani lánglelkű vezetője”, Párizsban tagoltan kimondta: „Extra Hungariam, non est vita!” Azaz: Magyarországon kívül nincs élet! Kár, hogy a szlovák vezetőnek ezt a végső meggyőződésévé vált megállapítást a felvidéki magyar politikusok oly ritkán idézik – mondta.

A fórum fő szervezője és egyben moderátora Kovács Ilona, felvidéki MVSZ-küldött volt. A részvevők között számos ismert közéleti személyiség jelent meg: Fóthy Zoltán párkányi római katolikus esperes, Farkas Iván, az MKP alelnöke, egyben Muzsla polgármestere, Dráfi Mátyás és Borbála a révkomáromi színházi élet meghatározó alakjai, Kovács Zsolt, aki Stúr-ról írt egy meghatározó, nemzetpolitikai súlyú elemzést, Lukovics Tamás, az MKP polgármesterjelöltje, Dr. Popély Gyula történész, valamint a Trianon-menet egyik részvevője, Földes János, aki Budapestről érkezett a fórumra. Az MVSZ elnökét elkísérte Párkányba Bottyán Zoltán elnökhelyettes és Horváth István az MVSZ Elnökségének tagja.