- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kertész után szabadon Konrád György is

A Berlini Művészeti Akadémia (AdK) gyászolja egykori elnökét, Konrád Györgyöt – közölte pénteken a rangos nemzetközi szervezet.

Jeanine Meerapfel elnök közleménye [1] szerint a Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista és szociológus a kelet-európai ellenzékiek „egyik legfontosabb értelmiségi hangjának számított a létező szocializmus Magyarországán”, a rendszerváltás után pedig „az egységes Európa útmutató gondolkodójaként” tisztelték.

Konrád György 1997-től 2003-ig vezette az akadémiát, utódja úgy tartja, „szerencsés választásnak bizonyult, elnöki tevékenységének hat éve alatt a vasfüggöny leomlását követő új európai gondolkodásmódról folytatott élénk viták színhelyévé tette” az intézményt, és „a felvilágosodás legjobb hagyományához tartozó kritikus értelmiségiként elkötelezetten küzdött az egykor elszigetelt kelet-európai államok integrációjáért egy új Közép-Európába”.

Konrád György néhány hónappal a halála előtt az intézménynek adta irodalmi hagyatékát. Az volt a kívánsága, hogy terjedelmes irodalmi munkásságát Berlinben őrizzék és gondozzák – közölte az akadémia vezetője.

Az AdK a közeljövőben egy rendezvény keretében mutatja be az író kéziratait, és emlékezik meg „a kritikus értelmiségiről, a meggyőződéses európairól, valamint a művésztársulás egykori elnökéről”.

Kertész Imre még 2000-ben menekítette szintén a Berlini Művészeti Akadémiára bízva a hagyatékát, „autográf anyagait”. Naplójában úgy írt róla: „biztonságba helyezem szellemi lenyomatomat”.

Magyar Narancs