- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Leáldozik az OKJ-s képzéseknek

Várhatóan 2020 őszétől az OKJ-s képzés keretében oktatott szakmák nagy részét már csak iskolarendszerű képzésben lehet majd tanulni. Azoknak, akik rövidebb idő alatt szeretnének szakmát szerezni, gyorsan kell jelentkezniük a kiszemelt képzésre – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Hamarosan átalakítják az OKJ-s képzések rendszerét: a jelenleginél sokkal kevesebb szakmát lehet majd iskolarendszeren kívül, vagyis tanfolyami formában tanulni.

Az állam által elismert szakképesítéseket felsoroló Országos Képzési Jegyzék (OKJ) jelenleg 573 szakmát, illetve ezekre ráépülő egyéb képzettséget tartalmaz. A most zajló felülvizsgálat során az alapszakmák számát 171-re szűkítették le. Ezeket a szakképesítéseket a jövőben már csak iskolarendszerű, 3-5 éves képzéseken lehet majd megszerezni.

További változás lesz, hogy a képzések végén mindenki csak államilag akkreditált vizsgaközpontokban szerezheti meg majd az oklevelét.

„Azoknak, akik a mostani rendszerben szeretnének tanulni, és nagyobb kínálatból szeretnének választani, most érdemes jelentkezniük a kiszemelt képzésekre” – írja a Centru Oktatóközpont közleményében. „Az ősszel és 2020 elején induló felnőttképzések a jelenlegi rendszerben zajlanak le, és a végzett hallgatók teljes értékű szakmai bizonyítványt kapnak” – írják.

A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Ezek az iskolák igyekeznek alkalmazkodni a munkaerő-piaci kereslethez, és sok esetben partnercégekkel együttműködve segítenek a végzett tanulóknak az elhelyezkedésben.

A diákok igényeihez is jobban igazodnak az iskolarendszerű képzésekhez képest, például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák, így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát.

Az országgyűlés már ősszel elfogadhatja a szakképzést és a felnőttképzést érintő változásokat, hogy a beiskolázást a jövő év elejétől már az új szabályok szerint kezdhessék meg. Felnőttképzésben a tervek szerint csak részképzettségeket, specializációkat lehet majd tanulni.