- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

13 éve ostromolták meg a tévészékházat – Elévülés miatt nem kell börtönbe vonulnia az egyik tüntetőnek

13 éve éppen ezen a napon foglalták el a tüntetők az MTV székházat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után. A demonstrálók megrohamozták a székházat, miután a gyurcsányista TV-elnök megtagadta a rendszerváltást és a csalással hatalomra jutott, de lebukott szocialista-liberális kormány távozását követelő petíció ismertetését és a rendőrség erőszakot alkalmazott. Az évfordulóra érkezett a hír, hogy egy 2006 őszi tüntetőnek most mégsem kell börtönbe vonulnia a székházostrom miatt.

A tv-székház ostroma másnapján, délelőtt Gyurcsány eligazítást tartott a rendőri vezetőknek és ezt követően 2006. szeptember 19-én megkezdték a rendőrterror keretében végrehajtott módszeres embervadászatokat a budapesti utcákon. Két napon át több száz embert bántalmaztak, kínoztak, vettek önkényesen őrizetbe és vontak koncepciós eljárások alá. Mindezt követte az október 23-ai totális rendőrterror szemkilövésekkel, kardlapozással, brutális és tömeges rendőri akciók sorozatával – emlékezik vissza Gaudi-Nagy Tamás.

Balogh Péter is egy volt a 13 éve tüntetők közül. Koncepciós perben elítélték, mostanáig úgy tűnt le kell ülnie az ostromban való részvétel miatt rá kimért 20 hónapos börtönt, de kiderült a büntetés végrehajthatósága elévült. Az idő neki mentőövet adott. A rendőrterror politikai és rendőri vezetői azonban ne reménykedjenek: felelősségre vonásukat nem kerülhetik el, a terrorcselekmény soha nem évül el – hangsúlyozza a jogvédő.

Első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy év nyolc hónap – három esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet 2010 decemberében emelkedett jogerőre.

Mivel Balogh Péter felfüggesztett büntetést kapott, ezért – ha nem jön közbe más büntetés – elvileg nem kellett volna börtönbe vonulnia. Ám közbejött. Ugyanis időközben viharos körülmények között elvált a feleségétől, és ennek során – mint azt a PestiSrácoknak előadta – felesége bosszújának köszönhetően zaklatással, tartási kötelezettség elmulasztásával, sőt még lőfegyverrel való visszaéléssel is megvádolták. Ez utóbbit egy elhunyt barátjától javításra kapott, majd a pincében hagyott sörétes puskáért, amiről ő már meg is felejtkezett, felesége viszont nem. Végül hat évnyi pereskedés után mindezért egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte őt tavaly decemberben a Budaörsi Járásbíróság, amelyből már hat hónapot előzetes letartóztatásban letöltött. Az ítélet hozadéka volt, hogy emiatt a tévéostromért kapott felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

A Budaörsi Járásbíróság tehát tavaly decemberben elrendelte a tévéostromért kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását. Majd júliusban a vádlott kézhez kapta a börtönbehívót Kalocsára. Jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás ezek után kérte az elítélés semmissé nyilvánítását és a büntetés végrehajtásának felfüggesztését, vagy legalább annak elhalasztását a 2011-es semmisségi törvényre hivatkozva. Erre a napokban érkezett válasz a PKKB-tól, amelyben közölték vele: május 3-án a Budapest Környéki Törvényszék másodfokon úgy döntött, mellőzi a börtönbüntetés végrehajtásának elrendelését elévülés miatt. A másodfokú határozat szerint ugyanis a tévészékházas felfüggesztett börtönös elítélés jogerőre emelkedésétől (ez egyúttal a próbaidő kezdete) számított büntetés végrehajtása tavaly decemberben elévült. 

Ennek ellenére Balogh Péternek négy hónapra így is börtönbe kell vonulnia (a napokban meg is kezdte büntetését), ugyanis a válásához kapcsolódó büntetésére nem vonatkozik a „mellőzés”.

Hunhír.info – PestiSrácok.hu