- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Prisztás-gyilkosság: A védők kezdeményezték a perújítást

A sajtóhírekkel ellentétben nem az ügyészség, hanem két védő kezdeményezte a perújítást az emberölés miatt Portik Tamás és társai ellen folytatott eljárásban – közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

 Ibolya Tibor a közleményben felidézte, az alapügy két védője szerint védenceiket fel kell menteni, mivel Jozef Rohác vallomásában “magára vállalta” a bűncselekmény elkövetését. A Fővárosi Ítélőtábla első körben elutasította az egyik védői indítványt, de 2018 novemberében – az újabb védői indítványra is figyelemmel – elrendelte a perújítást a Kúria hatályon kívül helyező végzése alapján folytatott megismételt eljárásban – tette hozzá.
    

A közlemény szerint az ügyészség nem tartja alaposnak a perújítási indítványokat, mert a hétfői tárgyaláson ismertetett külföldi tanúvallomások nem támasztották alá a Jozef Rohác által korábban elmondottakat.
    

A Fővárosi Törvényszék a hétfői tárgyaláson történtekről azt írta: a védelem indítványozta a szlovák tanúk szembesítését Jozef Roháccal, hogy valamennyi elérhető tanút hallgassák meg az eredeti nyomozati iratok alapján, valamint egy harmadik szlovák tanú felkeresését és kihallgatását. Utóbbinak helyet is adott a bíróság.
    

A harmadrendű vádlott, Fazekas Ferenc meghallgatása után a másodrendű vádlott, Hatvani István védője további nyomozati iratok ismertetését javasolta, köztük titkosított anyagokét is, amennyiben azok a bíróság megítélése szerint fontosak a perújítással kapcsolatban – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.
    

Közölték, a bíróság a védelem indítványairól a perújítás bizonyítási szakaszának végéig dönt majd.
    

Prisztás József meggyilkolása ügyében a bíróság korábban jogerősen 15 év fegyházra ítélte felbujtóként Portik Tamást és elkövetőként Hatvani Istvánt. A bűnsegédlettel gyanúsított Fazekas Ferenc, akit azzal vádoltak, hogy a helyszínre csalta Prisztást, tíz évet kapott.
   

 Az eljárás alatt a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket, és több, korábban más ügyben elítélt tanú is azt mondta, úgy tudja, hogy a végrehajtó nem Hatvani István volt, hanem Jozef Rohác.
    

Jozef Rohác – aki életfogytiglani büntetését tölti az 1990-es években elkövetett, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt – júniusban vallomást tett, miszerint ő követte el a gyilkosságot.

MTI