- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

HadTörténész Sörest a hazáért és szabadságért

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Rákóczi Emlékév Testület támogatásával a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Közleményük szerint pénteken 19 órától a múzeum márványtermében Rákóczi témájú “HadTörténész Sörestre” várják a látogatókat. Az egész estés előadássorozat a kuruc korba kalauzolja el a téma iránt érdeklődőket.
    

Vasárnap a múzeumban ingyenes tematikus napot tartanak. 11 órakor ünnepélyes keretek között megnyílik a “Pro patria et libertate” II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704-2019 című vándorkiállítás. A nap folyamán lehetőség lesz megismerkedni a kuruc kor fegyvereivel, a gyerekek kézműves foglalkozásokon játék katonát festhetnek, pajzsot készíthetnek, délután bábelőadást láthatnak Huszt várának elfoglalásáról, valamint hagyományőrző bemutatókkal és Rákóczi-kisfilmekkel is várják a közönséget.
    

A Rákóczi-emlékév keretében október 27-én a MÁV-Nosztalgia Kft. a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányítása mellett indítja útjára történelmi emlékvonatok sorozatában a Rákóczi Expresszt. A kora reggeli órákban a Nyugati pályaudvarról Kassára induló vonaton számos program várja az utasokat. A csaknem 4 órás menetidő alatt kuruc kori hagyományőrzők kíséretében, tárogató zenei és történelmi előadásokat biztosítanak a szervezők, valamint fotókiállítást és filmeket is megnézhetnek az érdeklődők.
    

A Kassára érkezést követően a II. Rákóczi Ferenc hamvait őrző Szent Erzsébet-dómban magyar nyelvű misén vehetnek részt az utasok, majd lehetőség nyílik az altemplomban található családi kriptát is megtekinteni. Az Óvárosban található Rodostói Emlékház udvarán ünnepi megemlékezés keretében a vendégek koszorúkat helyezhetnek el a fejedelem szobránál. Az ünnepség végeztével fakultatív programra is lesz lehetőség.
    

A részletes programok, valamint a Rákóczi Expressz jegyárai megtalálhatóak a www.militaria.hu [1] és a http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/958 [2] oldalakon – olvasható a hadtörténeti múzeum közleményében.