- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Jövő hétig kell dönteni a HPV-elleni védőoltásról

Szeptember 12-éig dönthetnek a magyar szülők arról, hogy kérik-e hetedik osztályos lányuk számára az ingyenes HPV (Humán papilloma virus) elleni oltást.

A vakcinát a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen az iskolákban. A HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb súlyos daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhat. A magyar szülők többsége azért oltatna, hogy megelőzzék gyermeküknél a vírus okozta daganatos betegségeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedőnek minősítette.

46 000 hetedikes lány HPV elleni védelméről döntenek a szülők a következő héten, szeptember 12-én van ugyanis az ingyenes és önkéntes HPV elleni védőoltás igénylésének határideje az iskolákban. A Szondaphone Kft. által készített friss reprezentatív kutatás szerint a magyar szülők több mint fele (55%) nincs tisztában azzal, hogy a HPV okozta fertőzés mennyire gyakori: a szexuális életet élő nők és férfiak kb. 80%-a átesik rajta élete során. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy hordozza vírust, pedig 10%-uknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat.

A 2019 augusztusában készült reprezentatív kutatás szerint a vírus rendkívüli gyakorisága ellenére a magyar szülők mintegy ötöde még csak hallomásból sem ismeri a HPV-t, bár még így is tájékozottabbak az európai átlagnál. Azok közül, akik ismerik, a legtöbben (68%) a méhnyakrák okozójaként azonosítják, pedig nem ez a vírus egyetlen veszélye: rákkeltő típusai tartós fertőzés esetén egyéb rosszindulatú daganatokat is képesek okozni, férfiak és nők esetében egyaránt. Ezekről a következményekről azonban a magyar szülők döntő többsége nem tud.

„A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni. Éppen ezért örülünk annak, hogy a Nemzeti immunizációs programban a 2018/2019-es tanévben több mint 36 000 kamaszlány kezdte el az oltási sorozatot, ezzel az oltható lánykorosztályban kb. 80%-os átoltottságot tudtunk elérni” – hívta fel a figyelmet Dr. Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

5 tény a HPV-ről

1. A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken.
A „rákkeltő” HPV-típusok a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rosszindulatú daganatot is képesek okozni.

2. A HPV elsősorban szexuális érintkezés során terjed, de a fertőzés átviteléhez bőr-bőr kontaktus is elengedő, így az óvszerhasználat önmagában nem jelent megfelelő védelmet.

3. Bizonyított, hogy a méhnyakrákos esetek közel 100 százalékát a HPV okozza.

4. A HPV nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes: nemi szervi szemölcsök, a hímvesszőrák, valamint a végbélnyílás körüli rákok egy jelentős részének kialakulásáért is felelős.

5. Az oltásra a legtöbb szülő azért mondana igent, mert szeretnék megvédeni gyermeküket a HPV okozta daganatok kialakulásától – derül ki a szülők oltással kapcsolatos attitűdjét vizsgáló reprezentatív kutatásból 49%-uk érvként említette azt is, hogy ha „egy betegségre van oltás, lehetőleg beadatom”.

A HPV oltás akkor a leghatékonyabb, ha beadására még a szexuális élet megkezdése előtt sor kerül. A HPV elleni védőoltás már 96 ország nemzeti oltóprogramjának része, 2014 őszétől pedig Magyarországon is minden évben ingyenesen igényelhető a 12. évüket betöltött lányok számára, akik 2018 óta a piacon elérhető legszélesebb spektrumú, 9-komponensű vakcinát kaphatják.

„Fontosnak tartom, hogy a mellékhatásoktól való félelem ne riassza vissza a szülőket. Mint más oltások esetén, itt is előfordulhat bőrpír, duzzanat az injekció helyén. Ilyenkor sincs ok az aggodalomra, ez általában hamar elmúlik” – hívta fel a figyelmet Dr. Pátri László. – “Az oltás a tévhitekkel ellentétben nem okoz HPV fertőzést, sem rákos megbetegedést, hiszen nem tartalmazza a vírust, csak annak egy burokfehérjéjét. Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót” – tette hozzá a gyermekgyógyász.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV vakcinákat azok biztonságossága szempontjából és 2017-es jelentésük szerint a HPV oltások biztonságossága kiemelkedő. Az oltóprogramban igényelhető 9-komponensű HPV vakcina megfelelő biztonságossági profilját 15 ezer páciens bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolta.

Idén 2019. szeptember 12-ig írásbeli nyilatkozat segítségével igényelhetik az önkéntes, térítésmentes védőoltást a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányok szülei, a gyermek által látogatott általános iskolában vagy gimnáziumban.

Napidoktor.hu