- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Másfél milliárdot fizetett az MSZP-nek Pecina, akit most fideszes vállalkozóként akar feljelenteni Ujhelyi

Fideszes kötődésre gyanakszik Ujhelyi István, ezért feldobja az osztrák hatóságoknak az évtizedek óta az MSZP-vel seftelő Heinrich Pecina bécsi üzletembert, a Media­works volt tulajdonosát. Ennek oka, hogy a szocia­listák európai parlamenti képviselője, szerint a Heinz-Christian Strache, Ausztria volt alkancellárjának lejáratására készült rejtett kamerás felvétel valamiféle bűnös kapcsolatot sejtet a magyar kormánypártok és az üzletember között- írja a Magyar Nemzet.

Ujhelyi István nagyon kormányt akar buktatni, ennek érdekében pedig nem restelli feláldozni pártja hasznos játék figuráit sem, most Heinrich Pecina viselt dolgait teregeti ki a szocialista politikus az osztrák rendőrségnek, hátha azok felderítenek valamilyen Fideszes szálat. Az MSZP-s képviselő ugyanakkor elfelejti, hogy a szóban forgó üzletembernek inkább éppen a balliberális pártokkal voltak közös üzelmei.

A Népszabadság kisebbségi tulajdonát képező részesedést például 2015-ben éppen az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány adta el az osztrák üzletembernek, vagyis maguk a szocia­listák üzleteltek Pecinával. Akkor Tóbiás József vezette a pártot, az MSZP elnökségének pedig Gőgös Zoltán elnökhelyettes mellett maga Ujhelyi István is tagja volt.

Az üzlet megkötése után a szocialista párt országgyűlési képviselője, Kránitz László azt nyilatkozota a sajtóban, hogy “egy évek óta tartó folyamat végéről van szó, ami összefügg azzal, hogy a lap folyamatosan veszteséges volt, amit a Szabad Sajtó Alapítvány nem tudott finanszírozni”. A vételárról azonban akkor nem számolt be, de a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy másfél milliárd forint környékén szerezhette meg a lapot az osztrák üzletember.

Pecina nem csak ebben az üzletben szerepelt, a neve feltűnt az úgynevezett Panama- iratokban is, melyekből kiderült, hogy 2002 és 2010 között Pecina az MSZP-hez ezer szálon kötődő Erős Jánossal is üzleti kapcsolatban volt. Erős a K&H és a Magyar Fejlesztési Bank vezetőjeként kiváló viszonyban volt számos szocia­lista politikussal, köztük két volt miniszterelnökkel, Medgyessy Péterrel és Gyurcsány Ferenccel. Az offshore botrány során nyilvánosságra került iratok tanúsága szerint, Pecina egyik alapítványa, a Wintercastle eladott egy kisebb céget ötvenezer euróért Erős panamai bejegyzésű érdekeltségének. Ez a társaság, a Garuda Group 2009-ben aztán 5,4 millió eurós hitelt nyújtott a Pecina-féle VCC Financial vállalatnak úgy, hogy a könyvvizsgálók a tranzakcióra nem találtak objektív pénzügyi indokot. Az osztrák üzletember néhány hónappal később már nem a panamai cégnek, hanem Erős kérésére egy bécsi vagyonkezelőnek utalta vissza a pénzt. Az ügyészség pénzmosás gyanújával nyomozott, de nem talált bizonyítékot.

Az üzletember ott legyeskedett a MOL orosz kézre játszásánál is, ekkor a Gyurcsány kormány az olaj vállalat 25%- át játszotta át orosz kézre oly módon, hogy 5,6 millió kötvény vándorolt át Pecina kezén. A stratégiai fontosságú vállalat részvényeit az Orbán- kormány vásárolta vissza az orosz Szurgutnyeftyegaztól.

Hunhír.info