- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A hétvégén dönt a listaállításról az MSZP, a frakció egyharmada kicserélődhet

A hétvégén véglegesítik az MSZP választási listáját, jövőre várhatóan a jelenlegi szocialista frakció legalább egyharmada kicserélődik. A következő ciklusban nem lesz képviselő két korábbi pártelnök, Kovács László és Lendvai Ildikó sem.

A listára az elnökség tesz javaslatot, ezt a választmány a szombati ülésén véleményezi. Az MSZP alapszabálya együttdöntési kötelezettséget ír elő a két testületnek, ami azt jelenti, hogy ha a választmány változtatna a névsoron, az visszakerül az elnökség elé, és így tovább, amíg nincs konszenzus.

A végső döntést a jövő szombati kongresszus mondja ki, amely elé azonban már egy zárt lista kerül, annak elfogadásáról vagy új lista elkészítéséről döntenek (utóbbi azonban valószínűtlen).

Biztosra vehető, hogy a listát Mesterházy Attila pártelnök vezeti majd, és Botka László választmányi elnök követi.

Az első tízben kap helyet – amint arról már a Népszabadság és a Népszava is beszámolt – Tóbiás József és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Gúr Nándor alelnök, Molnár Zsolt kampányfőnök és budapesti MSZP-elnök, Velez Árpád pártigazgató és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag. Előkelő helyre számíthat Józsa István és Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes is.

Utánuk az elnökségi tagok következnek, köztük Bangóné Borbély Ildikó és Demeter Márta, akik egyaránt először lehetnek parlamenti képviselők, a pécsi Tóth Bertalan (ő a 2006-ban kezdődő ciklus elején már volt képviselő, de fél év után lemondott mandátumáról Tasnádi Péter polgármester javára) és két korábbi államtitkár, Teleki László és Korózs Lajos, akik 2010-ben nem kaptak parlamenti helyet érő pozíciót az MSZP-listán.

Az MTI információja szerint befutó helyre számíthat Bárándy Gergely, Steiner Pál és Tukacs István. Mindhármuknak van párttisztségük (az etikai bizottságot, az etikai és fegyelmi ügyek tanácsát, illetve a pénzügyi ellenőrző bizottságot vezetik), ráadásul egyéni körzetükben a két fél megállapodása nyomán az Együtt-PM állíthat jelöltet helyettük. Vagyis ők csak listán kerülhetnek az Országgyűlésbe (ugyanez igaz a pártvezetők közül Tóbiás Józsefre, Gúr Nándorra és Molnár Zsoltra). Mandátumot érő helyet kap Hiller István korábbi pártelnök is, ám ő korábban kétszer nyert pesterzsébeti egyéni körzetében, és most is erre készül.

A 2010-es választási vereség után megújultak az MSZP vezetőtestületei, az elnökség átlagéletkora 40 év körül van, és ciklus közben új frakcióvezető-helyetteseket választottak Puch László volt pártpénztárnok és Szabó Vilmos korábbi külügyi államtitkár helyett. A képviselőcsoport összetétele azonban nem változott, így itt jövőre várható a vérfrissítés.

Az MSZP-ben érvényes kvótaszabályok alapján a lista ötödét nőknek, ötödét 35 éven aluli politikusoknak kell elfoglalniuk. Utóbbiak között van Demeter Márta és a szintén az országos elnökségben dolgozó Varga László, aki Miskolcon egyéni jelöltként is indul.

Női kvótán juthat be – de szintén nincs még 35 éves – a három említett elnökségi tagon kívül Heringes Anita paksi képviselőjelölt, a Societas korábbi alelnöke is. Vele együtt legalább négy olyan politikusnőből lehet képviselő, aki korábban nem volt tagja az Országgyűlésnek.

A szocialista frakcióban jelenleg csak két nő ül: Lendvai Ildikó és Lamperth Mónika, miután Szili Katalin, Szűcs Erika és Vadai Ágnes a ciklus közben távozott a képviselőcsoportból. A korábbi pártelnök már régebben bejelentette, hogy nem indul a 2014-es választáson, de nem lesz tagja a következő parlamentnek Lamperth Mónika sem, az ő kaposvári körzetében szintén a Bajnai-párt állíthat jelöltet.

Nem lesz képviselő a következő ciklusban Kovács László egykori pártelnök, külügyminiszter és uniós biztos, Kovács Tibor, aki 1994 óta tagja az Országgyűlésnek, és Mandur László, a Ház korábbi alelnöke sem.

A régóta vezető szerepet betöltő szocialista politikusok közül Kiss Péter korábbi kancelláriaminiszterrel egyéni és listás jelöltként is számolt a pártvezetés, de régóta betegséggel küzd, március óta nem vesz részt a parlamenti munkában.

Várhatóan 2014 után is képviselő lehet viszont Baja Ferenc és Szekeres Imre, akik több mint egy évtizedig meghatározó politikusai voltak az MSZP-nek, és noha újabban keveset szerepelnek, Baja Ferenc a Szocialista Platform, Szekeres Imre pedig a József Attila Alapítvány elnöke.

Várhatóan nem szerepel majd a listán Horváth Csaba alelnök, aki az MSZP főpolgármester-jelöltje lehet. A szocialisták egyetlen nagyvárosi polgármestere, a lista második helyére esélyes Botka László újraindul Szeged vezetéséért, ezért egyéni választókerületet nem vállalt, és ha nyer az önkormányzati választáson, lemond mandátumáról. (A képviselői és a polgármesteri, önkormányzati megbízás jövő ősztől összeférhetetlen lesz.)

A XIII. kerület irányítását választotta Tóth József jelenlegi polgármester, míg a mostani frakciótagok közül Simon Gábor indul a miskolci polgármester-választáson. A várost 2006-ig irányító Káli Sándor ugyancsak utolsó ciklusát tölti a parlamentben.

A szocialista pártban úgy számolnak, a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján körülbelül 25-30 képviselőjük szerezhet listás mandátumot, de mivel a befutó helyen szereplő politikusok egy része egyéniben is indul, akár az ötvenedik hely is érhet mandátumot.

Az Országgyűlés helyett az Európai Parlamentben folytathatja a jelenlegi frakciótagok közül az EP-lista vezetésére esélyes Szanyi Tibor – aki Tóth József mellett 2010-ben az MSZP másik, egyéni választókerületben győztes jelöltje volt -, Ujhelyi István, a parlament alelnöke és Veres János korábbi pénzügyminiszter. Az EP-listáról szintén ezen a hétvégen döntenek, a jelenlegi képviselők közül Gurmai Zita kaphat befutó helyet, és brüsszeli mandátumra számíthat a delegáció titkára, Gúr Roland (az MSZP alelnökének fia) is.

mti

Hunhír.info