- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Megérkezett a Szent Jobb Székesfehérvárra

Megérkezett a Szent Jobb ereklye Székesfehérvárra a Püspöki Palotába, ahonnan mintegy ezer ember kíséretében, körmenet élén vitték a székesegyházba. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök az egyházi méltóságok és a város vezetői előtt köszöntötte az ereklyét.

Beszédében hangsúlyozta, hogy hazatért Szent István jobbja, az a jobb, amely “975 évvel ezelőtt talán éppen ezekben az órákban a bazilika helyétől néhány kőhajításnyira koronáját, nemzetét és országát felajánlotta Szűz Máriának”.

A köszöntőt követően Spányi Antal szentmisét celebrált a Nagyboldogasszony székesegyházban, amelyen a Szent Jobb mellett Szent István fejereklyéje is látható volt. A bazilikában bárki tiszteletét teheti az ereklye előtt egészen 17 óráig. Ekkor a Szent Jobbot körmenet keretében a székesegyháztól a Nemzeti Emlékhelyig (Romkert) viszik.

A ltörténetírás szerint István király szentté avatása alkalmából 1083-ban I. Szent László király emeltette ki az államalapító uralkodó holttestét a székesfehérvári sírból, ahol a király jobb kezét épen találták, s ezért azt ereklyeként megőrizték. A török hódoltság idején az ereklye Dalmáciába került, sokáig a raguzai (ma: Dubrovnik) domonkosok őrizték, majd Mária Terézia kérésére visszakerült Budára, s 1771. június 21-én ünnepélyesen átadták az angolkisasszonyok szerzetének megőrzésre.

1771-től az ereklyét a budai várban, a Zsigmond-kápolnában őrizték egészen 1944-ig, amikor is szálasi ferenc nemzetvezető kérésére a koronaőrség a Szent Koronával együtt nyugatra menekítette a velemi, illetve kőszegi bunkerból. 1945 elején találták meg az ereklyét Salzburg közelében, s XII. Pius pápa közbenjárásának köszönhetően az amerikai hadsereg visszaadta a magyar katolikus egyháznak. 1945. augusztus 18-án Budapestre érkezett.

A Szent Jobb-körmenetek 1947-es betiltása után a Bazilika prépost plébánosa lakásán őrizte. 1971-ben, hazahozatalának 200. évfordulójára készült a bazilika Szent Jobb-kápolnája. 1983-ban lebontották a zárt tartót és golyóálló üvegvitrint készítettek, amelyben már mindenki láthatta. A Szent Jobbot 1985-ben hozták ki először és tették közszemlére, majd 1988-ban, Szent István halálának 950. évfordulóján az ereklye újra országos körútra indulhatott.

1988. augusztus 13-án érkezett a Szent Jobb Székesfehérvárra, ahol nagyszabású egyházi ünnepség keretében fogadták. A Nagyboldogasszonyról elnevezett székesegyházban Szakos Gyula megyéspüspök köszöntötte a szent ereklyét, valamint az ez alkalomból ugyancsak bemutatott királyi fejereklyét. Másnap ünnepi szentmisét tartott Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke, majd az István király által alapított bazilika maradványait őrző romkertben ünnepi szertartás keretében vett búcsút Székesfehérvár lakossága a Szent Jobbtól.

Hunhír.info – mti korrigálva

Hunhír.info