- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Hét ferences vértanú a magyarországi vészévtizedből

A hét ferences szerzetes mártírhalálának ideje arra a tíz évre esik, amikor a Magyarországot lerohanó, majd rabigába hajtó reguláris és (döntő többségükben zsidók vezette és alkotta) partizáncsapatok, valamint a támogatásukkal kiépült rendszer számára az élet nem volt érték”.

Augusztus 31-én ünnepi vesperás – esti imaóra – keretében zárják le a hét ferences vértanú boldoggá avatásának egyházmegyei szakaszát a fővárosi pasaréti ferences templomban. A szertartást Paskai László bíboros vezeti – közölte a Ferences Sajtóközpont az MTI-vel.

Közleményükben úgy fogalmaztak: a hét ferences vértanú – Hajnal Zénó, Károlyi Bernát, Kiss Szaléz, Kovács Kristóf, Körösztös Krizosztom, Lukács Pelbárt és Kriszten Rafael – 1944 és 1954 között életáldozatával tett tanúságot hitéről és emberszeretetéről. Hárman szovjet és jugoszláv csapatok, négyen pedig a kiépülő kommunista rendszer áldozatai lettek.

Utaltak arra, hogy a hét ferences szerzetes mártírhalálának ideje arra a tíz évre esik, “amikor a Magyarországot lerohanó, majd rabigába hajtó reguláris és partizáncsapatok, valamint a támogatásukkal kiépült rendszer számára az élet nem volt érték”.

Felidézték, hogy Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az egyházmegyei eljárás 2011. november 27-ei elindításakor azt mondta: a mártír ferencesek “Krisztusért adták életüket, mentették az üldözötteket, kiálltak az egyházért, a kisemmizettekért. Emlékük és tiszteletük elevenen él rendtársaik és a hívek körében. Életüket adták, hogy nekünk életünk legyen”.

A Ferences Sajtóközpont közölte: az elmúlt két évben 90 tanút hallgatott ki az egyházi bíróság és 600 oldal lett a történészbizottság tanulmánya. Ezeket, valamint a különféle forrásokat olaszra fordították. Szeptembertől a vatikáni Szenttéavatási Kongregáción – ahová csaknem 3000 oldalnyi dokumentáció került – folytatódik az eljárás.

Kálmán Peregrin, az eljárás viceposztulátora – helyi ügyvivője – a közlemény szerint úgy nyilatkozott: “ferences testvéreink utat tapostak számunkra a 20. század viharaiban. Nyomdokaikban eljuthatunk Krisztushoz. Olyan út ez, amihez mérhetjük magunkat, életünk törekvéseit”.

mti

Hunhír.info