- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Remek főbírónk van: örvendezhetnek a cigánybűnözők

A Kúria elnöke azt mondta, törvényellenes lenne, ha beleavatkozna a bíróság döntésébe, ugyanakkor kérhető rendkívüli perorvoslat az ügyben.

A legfőbb bírói fórum vezetője, Darák Péter a szaktárca vezetőjének nyilatkozatára válaszolt. Navracsics Tibor ugyanis a napokban arról beszélt, kéri az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát a Kúria elnökétől, miután több, nagy visszhangot kiváltó bírói ítélet társadalmi felháborodást okozott.

Példaként a Cozma-ügyet hozta fel, amelyben a Győri Ítélőtábla jelentősen enyhítette a kiváló kézilabdázó brutális megölésével vádolt férfiak büntetését. A korábban életfogytiglanra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző 18 évet kapott, Sztojka Iván húsz éve pedig nyolcra olvadt.

Darák Péter hangsúlyozta: az alaptörvény és a többi jogszabály alapján mindent megtesz az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítási érdekében, ugyanakkor a Cozma-ügyben jelenleg nincs tennivalója.

Kónya István, a Kúria büntetőkollégiumának vezetője hozzátette: csak akkor bírálhatják felül az alsóbb fokú bíróságok végzéseit, ha azok a vádhatóság vagy a védelem rendkívüli perorvoslata folytán a Kúria hatáskörébe kerülnek, amire egyébként a Cozma-ügyben van lehetőség.

Hunhír.info kommentár:

Mindjárt gondoltuk, hogy Kónya úr is maszatol. Vajon ezt tenné akkor is, ha mondjuk rabbigyilkosokról lenne szó? Nem tudni, mert ők csuklóból tényleges életfogytot kaptak volna, minden fokon. De még az is lehet, hogy kiadnák őket Izraelnek, aztán a többit a fantáziájukra bízzuk.

Hunhír.info