- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A Cozma-család védője szerint megdöbbentő az ítélet

Helmeczy László szerint azonban az ügyészségnek van módja felülvizsgáltatni a ma született bírósági döntést, melyben jelentősen enyhítették a Marian Cozma meggyilkolásáért kiszabott ítéleteket.

Az ítélet mindenkire nézve kötelező és természetesen mindenki tudomásul veszi, ezzel együtt azt kell mondanom, megdöbbenést váltott ki az enyhítés – nyilatkozta az atv.hu megkeresésére Helmeczy László ügyvéd, aki a 2009-ben brutálisan meggyilkolt világhírű román kézilabdázó, Marian Cozma családtagjait képviseli a kártérítésért indított polgári peres eljárásban.

Helmeczy azt mondta, a mai napon tájékoztatja az ítéletről a családtagokat, a döntéssel kapcsolatban pedig annyit közölt, különösen furcsállja, hogy a harmadrendű Sztojka Iván ítéletét nyolc évre mérsékelték. Helmeczy szerint Sztojka a Patrióta lokál tánctermében részt vett Cozma bántalmazásában és ez összefüggésben áll későbbi halálával, hiszen a jó reflexű Cozmával nem tudtak volna elbánni gyilkosai, ha előzőleg nem ütik fejbe egy sörösüveggel, illetve nem szúrják meg már a táncteremben is.

Az ügyvéd azt mondta, hogy a jogerős ítélet alapján módosítja a kártérítési keresetet és az első, illetve másodrendű elítélteken próbálja behajtani az anyagi követelést. Helmeczy szerint azonban ennek kevés az esélye, hiszen elsőként a mintegy 70 milliós bűnügyi költséget fogják behajtani az elkövetőkön. Meg kellene az áldozatvédelmi törvényt, mert a jelenlegi szabályozás a gyakorlatban semmilyen anyagi kártérítést nem biztosít a sértettnek, vagy az áldozat hozzátartozóinak. Visszatérve a ma másodfokon lezárult büntetőügyre, Helmeczy hozzátette, hogy amennyiben az ügyészség következetes, megtalálhatja a módját az ítélet felülvizsgálatának.

atv.hu

Hunhír.info