- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Hamarosan a siófokiak öntözhetik le vörös festékkel a hazaáruló kufár gróf szobrát

A jelenleginél átgondoltabb térszerkezet mentén újul meg a Kossuth tér és környéke – ígéri a projektvezető. A Károlyi-emlékmű a mélygarázs-beruházás nyomán létrejövő munkagödör miatt nem maradhat a helyén, így az antifasiszták utazhatnak vidékre a hazaáruló országkufár szobrát nyaldosni.

A Steindl Imre Program (SIP) keretében többek között új mélygarázs, térszint alatti látogatóközpont és parlamenti múzeum jön létre a 2014-re zöldebbé váló téren. A projekt legfontosabb része a Kossuth tér rekonstrukciója: elhatározott szándék, hogy megszűnjön a tér jelenlegi, “elburjánzott erdőbe oltott használtautó telep imázsa”, és olyan arculatot nyerjen a terület, amilyet a parlament megérdemel – mondta el az MTI-nek pénteken a tér és környéke megújítását célzó SIP vezetője.

Wachsler Tamás kitért a tér ikonográfiai programjára is. Míg Károlyi Mihállyal kapcsolatban vannak politikai viták, a József Attila-szoborral más a helyzet: nem létezik ma a projektben olyan szereplő, akinek bármi fenntartása lenne József Attilával szemben – hangsúlyozta. A programvezető szerint a szoborral csupán egy baj van: rossz helyre tették. “Az a címe, hogy A Dunánál, ehhez képest egy bokorra néz, nem a folyóra. A jelenleginél sokkal jobb helyet fogunk találni, erről rövidesen – várakozásaim szerint mindenki megelégedésére – megszületik a döntés” – jegyezte meg.

Mint hozzátette, a siófoki önkormányzat felkérte a Fővárosi Önkormányzatot a Károlyi-szobor átadására, mert annak alkotója, Varga Imre a Balaton-parti város szülötte és munkáiból Siófok egy köztéri szoborparkot tervez. A kérésről márciusban dönthet a főváros, az azonban biztos, hogy a Károlyi-emlékmű a mélygarázs-beruházás nyomán létrejövő munkagödör miatt nem maradhat a helyén.

Hunhír.info