- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Püspökladányi választás: Lesz folytatás

Keserű László az urnazárást követően közölte: a püspökladányi központú választókerület 13 településén a választásra jogosult 40465 választópolgár közül 8518 ment el szavazni. Ahhoz, hogy a választás érvényes legyen, a választásra jogosultak több mint 50 százalékának szavaznia kellett volna.

A választáson Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) kapta a legtöbb voksot, 4119-et, ezzel 49 százalékos eredményt ért el. Őt követi a jobbikos Rigán István (29 százalék), a szocialista Bangóné Borbély Ildikó (16 százalék), a független Galyas István (4 százalék), valamint a Szociális Unió jelöltje, Bányász Róbert Sándor (2 százalék) – ismertette Keserű László.

Az október 16-ai második fordulóban az időközben megváltozott jogszabályok értelmében nem lesz érvényességi küszöb. A választók akkor mind az öt jelölt, Bodó Sándor, Rigán István, Bangóné Borbély Ildikó, Galyas István és Bányász Róbert közül választhatnak, a mandátumot pedig a legtöbb szavazatot megszerző jelölt kapja.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor, a körzet fideszes országgyűlési képviselője március 16-án autóbalesetben meghalt. A korábban kiírt időközi választás két fordulója – június 5-én és június 19-én – szintén az alacsony részvétel miatt lett érvénytelen.

A Jobbik sikerként könyvelte el a választást

A Jobbik képviselőjelöltjét, Rigán Istvánt a választópolgárok 29,35 százaléka támogatta szavazatával, aki így két százalékkal jobb eredményt ért el a megismételt időközi választáson a korábbihoz képest. A Fidesz több mint 4 százalékkal kapott kevesebb voksot, ám jelöltjük így is 49 százalékos eredményt tudhat magáénak.

Sikerről egyedül a Jobbik számolhat be, a többi parlamenti párt, illetve jelöltjeinek támogatottsága ugyanis nem nőtt – foglalta össze vasárnap késő esti közleményében Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának elnöke. Mint fogalmazott, az MSZP esetében pedig ismét bebizonyosodott, hogy a Jobbikkal szemben elveszítette váltópárti esélyét.

Hunhír.info – FN

Hunhír.info