- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Képviselőválasztás lesz vasárnap Arnóth Sándor halála miatt

Országgyűlési képviselő-választást tartanak vasárnap a Hajdú-Bihar megyei 6-os számú – püspökladányi központú – választókerületben.

Az időközi választást Arnóth Sándornak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének halála miatt kellett kiírni. A korábbi időközi választások két fordulójában – május 22-én és június 5-én – a részvétel nem érte el a 25 százalékos érvényességi küszöböt. Akkor Bodó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke kapta a legtöbb szavazatot.

A választókerület 13 településén a több mint negyvenezer, választásra jogosult öt jelölt közül választhat – közölte Keserű László, a választókerületi választási iroda vezetője pénteken. A jelöltek: Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Bányász Róbert Sándor (Szociális Unió), Bodó Sándor (Fidesz-KDNP), Galyas István (független) és Rigán István (Jobbik).

A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint 50 százaléka részt vesz a voksoláson, és akkor lesz eredményes, ha egy jelölt megszerzi a leadott szavazatok több mint a felét. Ha nem lesz eredményes az első forduló, a másodikat október 16-án tartják, de akkor már – az időközben megváltoztatott jogszabály miatt – nem lenne érvényességi küszöb, a mandátumot a legtöbb szavazatot elnyerő képviselő kapná – ismertette Keserű László.

Hunhír.info