- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Cozma-gyilkosság: A cigány Sztojka akár szabadulhat is

A Cozma-gyilkosság után napokig Sztojka Ivánt kereste a rendőrség, a legtöbben őt tartották főbűnösnek. Ügyvédje szerint legfeljebb garázdaság lehet a vád. Minden hájjal megkent kajmán ügyvédje Drescher Ivor szerint a közismert cigány maffiózó ellen legfeljebb garázdaság lehet a bíróság előtt a vád, s ügyében az iratismertetés jelenthet fordulópontot.

A rendőrségnek a Marian Cozma-üggyel kapcsolatos legutóbbi hivatalos közlése szerint bizonyítani tudják, ki szúrta le február 8-án Veszprémben a sportolót, és ki volt az a két másik ember, aki ebben segített neki. Derzsy Péter, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, információjuk van a gyilkosság minden másodpercéről. A hét gyanúsítottból ötnek a veszprémi bíróság meghosszabbította előzetes letartóztatását, közülük bárki legközelebb november közepén szabadulhat.

Óvatosságra int a rendőrségi bejelentésekkel kapcsolatban az egyik letartóztatott, Sz. Iván védője, Drescher Ivor székesfehérvári ügyvéd. Ő volt az, aki bekísérte február 13-án a magát feladó korábban napokig megyeszerte hajkurászott gyanúsítottat.

– Sz. Iván már akkor hétórás, részletes vallomást tett – mondta az ügyvéd. – Ennek az volt a lényege, hogy a diszkóbeli verekedésnél jelen volt, de kezdeményezőként nem lépett fel, sőt megpróbálta elejét venni annak, hogy nagyobb baj történjék. Marian Cozmával semmiféle kontaktusba nem került. A lenti verekedésnek úgy lett vége, hogy a kidobóemberek felszorítottak mindenkit az utcára, ott volt a másik verekedés. Sz. Iván azonban felfutott a felső szintre, szólni a többieknek, s mire újra leért, az áldozatot már a földön fekve látta.

Ez Sz. Iván gyanúsított védekezésének az alapja. Az eljárás során mindezek mellett végig kitartott, a helyszíni kihallgatások alkalmával és N. Győzővel való szembesítésekor is.

Drescher Ivor azonban rámutatott: a társtettesként elkövetett bűncselekmény gyanúja azt feltételezi, hogy a szándékos bűncselekményt az elkövetők egymás tevékenységéről tudva, közösen valósítják meg. Az ügyvéd szerint már nem lehet beszélni szerelemféltésről, területfoglalásról, zsarolásról, védelmi pénzek beszedéséről; diszkós verekedés esetében egy ilyen vád csak nehezen bizonyítható.

Veszprém megyei Napló

HunHír.Hu