- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Zuschlag-ügy: mutyi, mutyi hátán

Lemutyizott fővárosi és regionális pályázatokról beszélt vallomásában a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja, Lados István. Állítása szerint Danielisz Bélával, a fővárosi városrendezési bizottság egykori elnökével állt kapcsolatban Zuschlag János, aki a pályázati pénzekről döntő Regionális Ifjúsági Tanácsokat is a saját embereivel töltötte fel.

A másodrendű vádlott, Lados István vallomásával folytatódott kedden a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Lados meghallgatásának ötödik napján a Fővárosi Közgyűléshez és a Regionális Ifjúsági Tanácshoz beadott pályázatokról beszélt.

Mint mondta, 2003-ban találkozott Danielisz Bélával, a Fővárosi Közgyűlés Városrendezési Bizottságának akkori elnökével, aki egy személyes hangvételű beszélgetésen arról érdeklődött, milyen kapcsolatban van Zuschlag Jánossal. Szerinte Danielisz Béla feltörekvő, komoly befolyással bíró politikusnak állította be Zuschlagot, és arról beszélt, hogy fővárosnál is pályázati lehetőségek nyílnak.

Lados szerint Zuschlag azt állította, hogy Danielisz Béla segítségével a pályázatok “le vannak mutyizva”, és a hozzá kötődő egyesületek pályázatai sikeresek lesznek. A Fővárosi Önkormányzathoz beadott pályázatok megírásában egy másik vádlott, Őri András is részt vett.

Lados kedden a Regionális Ifjúsági Tanácshoz (RIT) benyújtott pályázatokról is vallomást tett. Állítása szerint az RIT egyfajta gyűjtőhelye volt a szocialista párthoz köthető személyeknek: a közép-magyarországi tanácsnál inkább Zuschlaghoz, a dél-alföldi tanácsnál pedig Ujhelyi Istvánhoz köthető személyek voltak. A regionális tanácsok rendelkeztek a pályázatra bocsátható pénzeszközök fölött, így döntési helyzetben voltak. Lados István beszámolt egy olyan esetről, amikor Zuschlag János vitába keveredett az egyik RIT-vezetővel, mert az nem akart kedvezni a pályázatok elbírálásában.

Lados István megnevezte azokat, akiket szerinte Zuschlag János juttatott be a közép-magyarországi RIT-be, és ők gondoskodtak arról, hogy a Zuschlaghoz köthető egyesületek pályázatai eredményesek legyenek.

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A vádirat szerint civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatást szereztek meg jogosulatlanul. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptembere óta előzetes letartóztatásban van. Lados Istvánt már korábban házi őrizetbe helyezték, mert minden vádpontra kiterjedő, részletes vallomást tett.

origo

HunHír.Hu