- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szent Imre visszatért Székesfehérvárra

Megérkezett Székesfehérvárra a Szent Imre 1000 éve című kiállítás fő szenzációja, Székely Bertalan Magyarországon soha nem látott alkotása, a Boldog Gizella a gyermek Imre herceggel című akvarell.

A Müncheni Bajor Állami Levéltár Titkos Házilevéltárából – Gisela bajor hercegné, illetve fia, Georg herceg gyűjteményéből – származó alkotást a szombaton megnyíló kiállításon láthatja először a nagyközönség – olvasható az egyházmegye közleményében.

A képen a gyermek Imre a casula, a ma koronázó palástként ismert egykori miseruha szegélyének egyik részletéről kérdezi anyját, aki kedvesen magyaráz neki.

A festmény az összegzés szerint Gisela Louise Marie osztrák főhercegnőnek, magyar és cseh királyi hercegnőnek Leopold bajor főherceggel kötött házassága alkalmából készült 1873-ban, Pest város elöljáróinak megbízásából. Az akvarell a kiállítás alkalmával látható először Magyarországon.

A székesfehérvári tárlat másik érdekessége Vaszary János Szent Imre című olajfestménye (1895), amely eddig csak magángyűjteményben volt látható.

A kutatás számára mindezidáig ismeretlen kép Vaszary János (1867-1939) festői pályájának induló szakaszához kapcsolódik. A festmény eredeti rendeltetési helye a Győr vármegyei Szerecseny római katolikus iskolája volt, amelynek egyetlen tanterme egyben kápolnául is szolgált.

A Szent Imre kultuszát bemutató nemzetközi millenniumi tárlat mintegy száz alkotást vonultat fel a történelmi Magyarország területéről. A tárlat november 11-ig látható a Székesfehérvári Egyházmegye Múzeumában.

HunHír.Hu – STOP

HunHír.Hu