- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Trianoni visszatérők ünnepeltek

Somoskőújfalu 1920. június 4-én a trianoni döntéssel Csehszlovákiához került, majd 1924. február 15-én visszatért. Történt ugyanis, hogy Dr. Krepuska Géza orvosprofesszor klinikáján kezelt egy antant tisztet, akitől a sikeres kezelésért cserébe Somoskőújfalu visszacsatolását kérte.

További részletek itt [1]

HunHír.Hu

Trianoni visszatérők ünnepeltek

Szerző: Hunhír.info - Kategória: Vesszen Trianon | A hozzászólás ezen a helyen nem engedélyezett.

Somoskőújfalu 1920. június 4-én a trianoni döntéssel Csehszlovákiához került, majd 1924. február 15-én visszatért. Történt ugyanis, hogy Dr. Krepuska Géza orvosprofesszor klinikáján kezelt egy antant tisztet, akitől a sikeres kezelésért cserébe Somoskőújfalu visszacsatolását kérte.

Somoskőújfalu trianoni elcsatolásból történt visszatérése a Nyugat-magyarországi tíz hűséges falu példáját erősíti, amelyek egy évvel korábban küzdötték vissza magukat a Szent Korona országához.

A falut a Kádár érában Salgótarjánhoz kapcsolták, és több mint egy éve sikeres népszavazás útján nyerte vissza újra függetlenségét. Útban Tornaljára Okos Márton MVSZ küldött a nemrég önálló útra lépett település vezetőivel, Lichner András polgármesterrel, Murányi Sándor (korábban MVSZ küldött) alpolgármesterrel és Tóth László jegyzővel tárgyalt a népszavazási aláírásgyűjtésről.

Ismereteink szerint a Felvidéken, Szlovákiában egyedül Tornalján szerveztek nagyszabású ünnepi rendezvényt a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a zsúfolásig megtelt művelődési ház közönsége kivetítőn ízelítőt kapott az elmúlt év kulturális eseményeiről. Ezt követően Dubovszky László, Tornalja város polgármestere ünnepi beszéde következett. Majd átadta a város által az összmagyar kultúráért alapított díjat, melyet első alkalommal a Nox együttes énekesnője, Péter Szabó Szilvia vett át, aki egy magyar népdallal köszönte ezt meg, fényesen bizonyítva, hogy ismeri a népdalok világát.

Ezután a meghívott vendégek mondtak beszédet.

Elsőként Dr. Juhász Enikő polgármesternő, a törökszentmiklósi küldöttség vezetője szólt az ünneplőkhöz kihangsúlyozva a magyar kultúra egyetemes értékteremtő jelentőségét.

A Magyarok Világszövetsége képviseletében Okos Márton küldött tolmácsolta a Magyarok Világszövetségének üdvözletét. Hivatkozva a 2005. szeptemberében megalakult Gömörországra, átadta a honlevél igazolványt Dubovszky László polgármesternek, és egyben emlékeztette a jelenlévőket, hogy a jövőben a honlevelet igénylők az „országalapításkor” az MVSZ által felkért „konzulhoz” Zsíros Gáborhoz fordulhatnak.

Heves város képviseletében Csáki Zsigmond polgármester köszöntötte az ünneplőket

A Szlovákiai Református Egyház részéről Erdélyi Géza püspök mondott ünnepi beszédet.

A rendezvényen részt vettek még: Putnok város képviseletében Katona Pál alpolgármester, Simon Zsolt szlovák parlamenti képviselő, Tornalja szűkebb régiójának polgármesterei, valamint Tornalja város képviselő testülete és alpolgármestere, Mészáros Gyula.

A rendezvényen közreműködöttek a törökszentmiklósi Művészeti Iskola tanárai és diákjai.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget.

Budapest, 2007. január 28.

MVSZ Sajtószolgálat

HunHír.Hu