- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Péterfalvi menjen tanulmányútra!

Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-’56) kételyei vannak a tekintetben, hogy az adatvédelmi biztos ügynökügyben közzétett állásfoglalásai megfelelnek-e az ombudsmani intézmény eredeti szándékának.

Miközben az újonnan leleplezett “sztár ügynökök” – úgy mint Szepesi György sportriporter, az “Aranycsapat tizenkettedik tagja”, Szabó István, Oscar-díjas filmrendező, és Paskai László, bíboros – az ország legismertebb személyei közé tartoznak, Péterfalvi Attila szerint ők nem közszereplők, sőt a közvéleményt sem befolyásoló személyek. Így nem lehetett volna nyilvánosságra hozni ügynöki jelentéseiket, csak akkor ha ahhoz előzetesen hozzájárulnak. Éppen ezért perek indítására bíztatja őket.

Nem teljesen alaptalanul, hiszen köztudott, hogy a magyar adatvédelmi törvény a rendszerváltás után szándékosan olyanra sikeredett, amely lehetőséget ad arra, hogy a bukott diktatúra kiszolgálói e törvény mögé bújva elrejtőzhessenek. Ennek következtében nem csak az állambiztonsági hatóság ügynökei, hanem a háborús- és emberiség elleni bűncselekményekért felelős szervezethez tartozó karhatalmisták, az ’56-os forradalmat és szabadságharcot vérbe fojtó politikusok is a jogállamiságra hivatkozva bújhatnak ki nem csak a számonkérés, hanem a lelepleződés elől is Magyarországon, noha ez a lehetőség más posztkommunista országokban nem biztosított.

Ráadásul, a törvényi alaphelyzetet súlyosbítandó, az adatvédelmi ombudsman nem ellensúlyt képez, hanem az adatvédelmi törvényt “fundamentalista” módon értelmezve segíti rejtőzködésüket.

A DEPORT-’56 úgy véli, hogy Péterfalvi Attilának a legnagyobb jószándékkal sikerült az ombudsman intézményét eredeti rendeltetésével ellentétes célok szolgálatába állítania, éppen ezért azt javasolja, hogy az Országgyűlési Biztosok Hivatala küldje ki tanulmányútra Svédországba, az ombudsmanok őshazájába.

Budapest, 2006. február 14.

dr. Szerdahelyi Szabolcs
a DEPORT-’56 elnöke

HunHír.Hu