- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Fülesbaglyok szociálliberális huhogtatása

A filmrendezőről kiderül, hogy aktív részese volt a kommunista erőszakszervezet titkosrendőrségének, a katolikus főpap is szembesülhet az állításokkal. Mindez egy belterjes, kis példányszámú szociálliberális hetilapban úgy, hogy a nagy szenzációt már az újság piacra kerülése előtt jelzik a hírügynökségek.

A filmszemlén a Rokonok című filmmel bemutatkozó Szabó Istvánról a nagy attrakció előtt pár nappal kiderült, hogy aktív részese volt az elnyomó kommunista diktatúra erőszakszervezetének. Holnap egy egyházi főméltóság is magyarázkodhat mint volt besúgó.

Az Élet és Irodalomban ismét lehull a lepel egy ügynökről. Paskai László bíborosról régóta tudni lehetett és rebesgették is, hogy a belső elhárításnak dolgozott az átkosban, ám ez idáig kutatással még bizonyították.

A rendszerváltozás előtti időszakban is már a magyarországi egyházi hierarchiában rendkívül magas posztot betöltő Paskaival kapcsolatosan korábban is sokan fejezték ki fenntartásaikat. Ő volt az a főpap, aki annyira ódzkodott Mindszenthy rehabilitációjától, a nagy magyar mártír újratemetésétől, és a kommunista érában is sokan a szemére vetették, hogy túl jó kapcsolatokat ápol a vezetéssel.

Az valamilyen szinten elfogadható a nyolcvanas évek történései ismeretének birtokában, hogy még a puhult kommunista diktatúrában is számos engedményt kellett tennie katolikus egyház papjainak, hogy gyakorolhassák tevékenységüket. Túlságosan közszereplő volt Paskai ahhoz, hogy mint egyszerű besúgóként alkalmazzák, viszont bármennyire is felhorkannak most a keresztény-konzervatív gondolkodású, nemzeti érzelmű olvasók, cseppet sem lenne meglepő, ha bebizonyosodna, Paskai úr bizony kollaborált a vörös megszállók magyarországi helytartóival.

Az Élet és Irodalom Ungváry Krisztián történész kutatásait közli, amely szerint Paskai 1965-től tíz éven át jelentett egyházi személyekről. Paskai nem az 50-es, 60-as években érte el magas egyházi rangját, 1988-tól bíboros, tehát előfordulhat, hogy a kis súgás-búgás is segítette egyengetni pályáját. Mégis nem erről van szó leginkább. Választások előtt először a majdnem szekértáborba tartozó rendezőről derül ki a rovott múlt, most pedig a szociálliberálisok támadásának kereszttüzében lévő katolikus egyház közismert, nevezetes személyisége kerül rossz megvilágításba.

Feltételezhetjük az Élet és Irodalom kettős célját: növelni akarja semmitmondó példányszámát, és üt egy jó nagyot a katolikusokon. Ezen kívül ez a hír megint csak elhomályosítja, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nem vezetnek a szocialisták, és a parlamenti küszöböt sem éri el a devianciájáról, másságtámogatásáról elhíresült SZDSZ.

HunHír.Hu