- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A nemzeti dal ünnepe

Demszky Gábor budapesti főpolgármester, egykori szamizdat-báró, jelenlegi kátyúkirály az utóbbi időszakban leginkább nagypolgári allűrjei miatt került a közérdeklődés fókuszába. A jövő évi nagy megmérettetésen is szíve szerint a főpolgármesteri székbe huppanó Demszky egy emlékezetes koncertbetiltással bizonyította, hogy nem maradt hűtlen korábbi énjéhez. A maoista ellenálló ultrabalról kívánta megreformálni a kommunizmust. Az aczéli ösvényre lépő Demszky nem gondolhatta, hogy elindított egy lavinát. Mostanság az egész ország ismeri a szinte már mindenütt koncertező Kárpátia, Romantikus Erőszak és az Ismerős Arcok nevét.

Demszky négy évvel ezelőtt befeketítette több ezres nemzeti érzelmű közönség közös karácsonyát. Demszky saját maga által is elismerten jogszerűtlenül betiltotta a 2001. december 26-ára tervezett kulturális seregszemlét. A Nemzeti Dal Ünnepe elnevezésű, Fehér Karácsony alcímű rendezvényen a nemzetirock-együttesek mellett fellépett volna Ökrös Csaba, ifj. Csóri Sándor nemzetközi hírű népzenész, Hegedűs Zsuzsanna énekművész, Nagy Balázs, az Ifjú Muzsikás együttes, a Budakalászi tánckör, Schuster Lóránt és Nagy Feró is. A karácsonyi köszöntőt ifj. Hegedűs Loránt református lelkész mondta volna. A főpolgármester Hatala József rendőr-vezérőrnagyra és a Nemzetbiztonsági Hivatal információira hivatkozva úgy ítélte meg, hogy nem egyszerű koncertről, hanem nemzetközi szkinhed-találkozóról lett volna szó.

A Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának szociálliberális többsége engedelmeskedett Demszkynek, a MIÉP és a Fidesz képviselői nem értettek egyet a döntéssel. A MIÉP képviseletében Bánovics Tamás városatya leszögezte: 11 évvel a rendszerváltozás után a főpolgármester politikai okból cenzúráz. Bánovics Grespik Lászlóhoz, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjéhez fordult jogorvoslatért. A hivatalvezető megállapította: jogsértő Demszky Gábor és a kulturális bizottság rendezvénybetiltó határozata.

Demszky utasított

A 2000-es év utolsó Fővárosi Közgyűlésén, december 20-án, 8 óra után pár perccel Demszky Gábor a következőket mondta: “Betiltottam ma reggel egy budapesti eseményt. Nem sok ilyenre került sor eddig. A szkinhedek – irredenta felhangokkal már a meghívóban – szeretnének gyülekezni a Petőfi Csarnokban karácsonykor. Én ezt nem szeretném. Ma utasítottam a Petőfi Csarnok igazgatóját, hogy a rendezvényt mondja le. Ezt a sajtóval is közöljük.” Zsinka László MIÉP-es frakcióvezető közbeszólt: “Milyen rendezvény ez?” “Ez egy december 26-ai szkinhed-találkozó, szkinhed-zenekarok találkozója a Petőfi Csarnokban” – folytatta Demszky. Hozzáfűzte: “Kérem továbbá a kulturális bizottságot, amely össze fog ülni ma, hogy tűzze napirendre ezt a kérdést, és ebben az ügyben a maga eszközeivel vizsgálja ki, hogy mi is történt itt.” (…) “Hatala tábornok telefonált nekem, hogy a magyar kormányzat nem nézi jó szemmel, hogy nemzetközi szkinhed-találkozó lesz Budapesten. Csak hogy a kormányoldalt is megnyugtassam.”

A közgyűlés folytatódott, majd 9 óra után Zsinka László megkérdezte Demszky Gábort, milyen paragrafus és információk alapján tiltott be valamilyen rendezvényt. Demszky erre így válaszolt: “A bizottság majd most foglalkozik vele 11 órakor.” Zsinka tovább érdeklődött, van-e joga betiltani egy rendezvényt? Közbeszólás hallatszott a MIÉP-frakció soraiból: A Nietsch-kiállítás után! Demszky így reagált: “A bizottság határozatot fog hozni.” Zsinka ismét előhozta, ezek szerint nem ő tiltotta be. Demszky addigi magvas stílusában: “A bizottság határozatot fog hozni.” Zsinka mindezek alapján arra következtetett, hogy a rendezvény még nincs betiltva.

Még aznap délelőtt, a közgyűlés ülése alatt megkezdődött a kulturális bizottság ülése. A testületet szóban hívták össze, írásos előterjesztés, illetve határozati javaslat nem volt. A szociálliberális többség elfogadta a főpolgármesteri tájékoztatást, jóváhagyta intézkedéseit, vagyis a Nemzeti Dal Ünnepe betiltását.

A fővárosi MIÉP-frakció álláspontja szerint a rendszerváltást követő 11. évben politikai okból cenzúráztak egy kulturális rendezvényt. A főpolgármester semminemű alkotmányos, törvényi vagy egyéb jogszabályi felhatalmazással nem rendelkezik, hogy bármely fővárosi intézmény igazgatóját közvetlenül utasíthassa. A kulturális bizottság ülése, az ott meghozott határozatok pedig törvénysértők, szervezeti és működési szabályzat és ügyrend-ellenesek voltak.

Érdekes epizód kapcsolódott a kulturális bizottság üléséhez. Amikor Zsinka László több tanú előtt kérte a főpolgármestert, hogy látogasson el ő is a rendezvényre, nem árt, ha hallgat egy kis nemzeti rockot, s egyben meggyőződhet az esemény valódi tartalmáról, Demszky Gábor vicsorogva odamondta: “Be lesztek tiltva!” Ezután Demszky sajtótájékoztatót tartott, ahol elismerte jogszerűtlen cselekedetét, és közölte: annak tudatában vállalta a lépést, hogy a szervezők feltehetően kártérítési pert indítanak a főváros ellen.

Bevetették volna a rendőrséget

Schuster Lóránt, a kulturális bizottság MIÉP-es tagja összefoglalója szerint a rendezvény szervezői már hónapokkal azelőtt megkötötték a szerződést, amelyben vállalták a rend biztosítását, s írásban leszögezték azt is: a műsor minden szempontból megfelel majd a törvényes feltételeknek. A főpolgármester azért időzítette mostanra akcióját, mert ilyenkor már nehéz új helyszínt találni. Mint közölte, Demszky Hatala József vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója tájékoztatására és a Nemzetbiztonsági Hivatalra hivatkozott, de nem mutatott fel konkrét bizonyítékokat. Schuster jelezte, hogy beszéltek a vezérőrnaggyal, aki elmondta, nem kérte Demszky Gábort semmire, csupán tájékoztatást adott. A Nemzetbiztonsági Hivatalt is megkeresték, de semmiféle információt nem kaptak azzal kapcsolatban, van-e nemzetbiztonsági vetülete az eseménynek. Szó sincs nemzetközi szkinhed-találkozóról, a rendezvényen a többi között néptánc-együttesek és rockzenekarok lépnek fel, de nem szkinhed zenekarok – hangsúlyozta a városatya.

Schuster Lóránt és G. Kirkovits István

Ugyanazon a napon a főpolgármester közmeghallgatást tartott a Városházán. Ennek lényege, hogy a városlakók kérdéseket tehetnek fel neki. Egy fiatal hölgy, Tóth Teodóra Demszkynek elmondta: barátnőivel hetek óta készülnek a koncertre, amelyet betiltott, s kíváncsi volt rá, vajon miért. Demszky állította, nem tudott a Fehér Karácsony elnevezésű koncertről. Tóth Teodóra helyesbítve közölte: Nemzeti Dal Ünnepe a koncert címe. Demszky közölte, Berlinből is érkeznek szkinhedek. Hangoztatta: ha véletlenül mégis megtartják, a rendőrséggel veretik szét a találkozót. A rendvédelmi szervek pedig már a határon leszedik őket a vonatról, és az adott időben senkit sem engednek a PeCsa közelébe.

Másnap, december 21-én rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a fővárosi MIÉP, amelyen Zsinka László frakcióvezető, Schuster Lóránt és Bánovics Tamás képviselők vettek részt. Bejelentették tiltakozásukat Demszky törvényellenes cselekedete miatt, s hogy a közigazgatási hivatal vezetőjéhez fordulnak. Zsinka egyebek mellett kifejtette, Demszky Gábor “szívesen blöfföl”, az “igazmondás nem kenyere”. Mondta mindezeket Zsinka azért, mert Demszky most Hatala József vezérőrnagyra és a Nemzetbiztonsági Hivatalra utalt, nyáron viszont az előző amerikai nagykövetet emelte maga elé páncélként. A nagykövet még aznap tiltakozott Demszky állítása ellen. Zsinka szerint a főpolgármester maoista ámokfutó, aki “komoly szerepzavarban szenved, belügyminiszternek képzeli magát”. Olyan ember akar ugyanis rendőrséggel szétverettetni egy rendezvényt, aki a kommunista érában a szélsőbal elkötelezett híveként baloldalról támadta a kommunista rendszert. A szélsőbalosok, a kommunista diktatúra erősítését szorgalmazták, és kemény rendőri fellépést szorgalmaztak például a 70-es évek március 15-ei ünnepségeken tüntető nemzeti érzelmű ifjak ellen.

Bánovics Tamás, valamint két magánszemély december 27-én sürgősségi eljárásban kérte, hogy a koncertbetiltás ügyében a közigazgatási hivatal vezetője folytassa le a törvényességi ellenőrzést. Grespik László aznapi közleménye szerint jogsértő a főpolgármester, valamint a kulturális bizottság ezen döntése. A jövőbeni hasonló törvénysértések megakadályozása érdekében felszólította Demszky Gábort és a grémiumot, hogy törekedjenek a jogszerű, politikai indíttatástól és a joggal való visszaélés-szerűségtől mentes, szakszerű döntéshozatalra. A hivatalvezető megállapította: a főpolgármester és a testület egyaránt hatáskör hiányában, illetve hatáskörét túllépve döntött.

A nemzeti rock reneszánsza

A nemzeti rockot felvállaló és népszerűsítő Pannon Rádió 2001-ben még teljes gőzzel működött, kiszolgálva Budapest és vonzáskörének több százezres nagyságrendű hallgatótáborát. A rádió Rockszerda elnevezésű adásnapja, mint a nemzeti rock legfőbb propagálója, december 26-án élő adásban közvetítette a betiltott koncert előadóival készített beszélgetéseket, és a rádióban csendültek fel azok a dalok, amelyeket az együttesek a hangversenyen játszottak volna. Demonstrálták, hogy az emberi rosszindulat, a politikai mellébeszélések és a vak gyűlölet ellen is van gyógyszer akkor, ha összefog a zenész, az előadóművész és a hallgatóság.


A fellépők egy csapata a Rockszerdában 2001 karácsonyán

Demszky visszataszító cselekedete valójában azt mutatta meg, hogy a szociálliberálisok számára tüske, ha nem bugyuta hétköznapi történéseket mesélnek szivárványszínű színpadokról, hanem nemzetünk egységének, a múlt tiszteletének fontosságát hirdetik. Főbenjáró vétek – vélik a mai napig ezek a körök, ha valaki megvallja magyarságát, és visszataszító számukra, ha több ezer ember pislákoló öngyújtók fényénél énekli a Kárpátok dalát. A kettős állampolgárság ügyében kiírt népszavazáson a nemmel szavazókat inspiráló körök el akarnak taposni mindent, ami nem egyezik a világpolgár-szellemmel, és el akarják fojtani azokat a próbálkozásokat, amelynek segítségével minden szívben ott lehetne a nemzeti színű trikolór.

Az egykori Pannon Rádió a magyar zene rádiójaként mindenféle stílust és műfajt igyekezett bemutatni közönségének, megadva a szabad választás lehetőségét. Egyáltalán nem meglepő módon, öregnek és fiatalnak egyaránt tetszettek ezek a szerzemények, hiszen a dalokból Erdély, Felvidék és a Délvidék jajszava csengett ki rockos dübörgéssel. Visszaköszöntek a hun-magyar rokonság kérdései, a honfoglalás kori történések, nagy királyaink, magyar hőseink cselekedetei. A regék, a mondák újszerű feldolgozásával is találkozhatott a nagyérdemű.

Demszky betiltotta a koncertet, később a Pannon Rádió is elhallgatott, de a nemzeti rock reneszánsza tovább folytatódott. 2002 nyarán az örvényesi Koppány-táborban arattak kimagasló sikert a nemzetirock-együttesek, az akkori csapatok közül ott adott fergeteges koncertet a mára a nemzeti rock nagyágyújává előlépett, alkalmanként Mogyorósi “Mogyi” László gitárvirtuózzal megerősített, az ifj. Csoóri Sándor és Bese Botond népzenészekkel közös lemezeket kiadó Romantikus Erőszak. A Koppány-tábor után, még az év nyarán a Magyar Sziget hallgatóságát is meghódították, és azóta is a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte rendezvényeknek is nélkülözhetetlen résztvevői.


G. Németh Éva

A Pannon Rádió Rockszerda adásnapjának köszönhetően lett ismert az Ismerős Arcok zenekar, amely azóta számos koncerten bizonyította elkötelezettségét a hazafias eszmék iránt. A nemzeti rockot játszó együttesek hozzájárultak ahhoz, hogy a Cool Head Clan frontembere, Petrás János úgy gondolta, olyan utat választ, ahol a magyar sorskérdések megéneklése a fő feladat, és továbbviszi, erősíti a nemzeti szellemet. A Kárpátia immár többlemezes zenekar, az egész ország és a jelenlegi határainkon túli magyarság közkedvelt együttese, amely szinte szerte a Kárpát-medencében teltházas koncerteken közvetíti a magyar szót és a magyar hangot.

HunHír.Hu

A nemzeti dal ünnepe

Szerző: Hunhír.info - Kategória: Nemzeti Rock | A hozzászólás ezen a helyen nem engedélyezett.

Demszky Gábor budapesti főpolgármester, egykori szamizdat-báró, jelenlegi kátyúkirály az utóbbi időszakban leginkább nagypolgári allűrjei miatt került a közérdeklődés fókuszába. A jövő évi nagy megmérettetésen is szíve szerint a főpolgármesteri székbe huppanó Demszky egy emlékezetes koncertbetiltással bizonyította, hogy nem maradt hűtlen korábbi énjéhez. A maoista ellenálló ultrabalról kívánta megreformálni a kommunizmust. Az aczéli ösvényre lépő demszky nem gondolhatta, hogy elindított egy lavinát. Mostanság az egész ország ismeri a szinte már mindenütt koncertező Kárpátia, Romantikus Erőszak és az Ismerős Arcok nevét.

Demszky négy évvel ezelőtt befeketítette több ezres nemzeti érzelmű közönség közös karácsonyát. Demszky saját maga által is elismerten jogszerűtlenül betiltotta a 2001. december 26-ára tervezett kulturális seregszemlét. A Nemzeti Dal Ünnepe elnevezésű, Fehér Karácsony alcímű rendezvényen a nemzetirock-együttesek mellett fellépett volna Ökrös Csaba, ifj. Csóri Sándor nemzetközi hírű népzenész, Hegedűs Zsuzsanna énekművész, Nagy Balázs, az Ifjú Muzsikás együttes, a Budakalászi tánckör, Schuster Lóránt és Nagy Feró is. A karácsonyi köszöntőt ifj. Hegedűs Loránt református lelkész mondta volna. A főpolgármester Hatala József rendőr-vezérőrnagyra és a Nemzetbiztonsági Hivatal információira hivatkozva úgy ítélte meg, hogy nem egyszerű koncertről, hanem nemzetközi szkinhed-találkozóról lett volna szó.

A Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának szociálliberális többsége engedelmeskedett Demszkynek, a MIÉP és a Fidesz képviselői nem értettek egyet a döntéssel. A MIÉP képviseletében Bánovics Tamás városatya leszögezte: 11 évvel a rendszerváltozás után a főpolgármester politikai okból cenzúráz. Bánovics Grespik Lászlóhoz, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjéhez fordult jogorvoslatért. A hivatalvezető megállapította: jogsértő Demszky Gábor és a kulturális bizottság rendezvénybetiltó határozata.

Demszky utasított

A 2000-es év utolsó Fővárosi Közgyűlésén, december 20-án, 8 óra után pár perccel Demszky Gábor a következőket mondta: “Betiltottam ma reggel egy budapesti eseményt. Nem sok ilyenre került sor eddig. A szkinhedek – irredenta felhangokkal már a meghívóban – szeretnének gyülekezni a Petőfi Csarnokban karácsonykor. Én ezt nem szeretném. Ma utasítottam a Petőfi Csarnok igazgatóját, hogy a rendezvényt mondja le. Ezt a sajtóval is közöljük.” Zsinka László MIÉP-es frakcióvezető közbeszólt: “Milyen rendezvény ez?” “Ez egy december 26-ai szkinhed-találkozó, szkinhed-zenekarok találkozója a Petőfi Csarnokban” – folytatta Demszky. Hozzáfűzte: “Kérem továbbá a kulturális bizottságot, amely össze fog ülni ma, hogy tűzze napirendre ezt a kérdést, és ebben az ügyben a maga eszközeivel vizsgálja ki, hogy mi is történt itt.” (…) “Hatala tábornok telefonált nekem, hogy a magyar kormányzat nem nézi jó szemmel, hogy nemzetközi szkinhed-találkozó lesz Budapesten. Csak hogy a kormányoldalt is megnyugtassam.”

A közgyűlés folytatódott, majd 9 óra után Zsinka László megkérdezte Demszky Gábort, milyen paragrafus és információk alapján tiltott be valamilyen rendezvényt. Demszky erre így válaszolt: “A bizottság majd most foglalkozik vele 11 órakor.” Zsinka tovább érdeklődött, van-e joga betiltani egy rendezvényt? Közbeszólás hallatszott a MIÉP-frakció soraiból: A Nietsch-kiállítás után! Demszky így reagált: “A bizottság határozatot fog hozni.” Zsinka ismét előhozta, ezek szerint nem ő tiltotta be. Demszky addigi magvas stílusában: “A bizottság határozatot fog hozni.” Zsinka mindezek alapján arra következtetett, hogy a rendezvény még nincs betiltva.

Még aznap délelőtt, a közgyűlés ülése alatt megkezdődött a kulturális bizottság ülése. A testületet szóban hívták össze, írásos előterjesztés, illetve határozati javaslat nem volt. A szociálliberális többség elfogadta a főpolgármesteri tájékoztatást, jóváhagyta intézkedéseit, vagyis a Nemzeti Dal Ünnepe betiltását.

A fővárosi MIÉP-frakció álláspontja szerint a rendszerváltást követő 11. évben politikai okból cenzúráztak egy kulturális rendezvényt. A főpolgármester semminemű alkotmányos, törvényi vagy egyéb jogszabályi felhatalmazással nem rendelkezik, hogy bármely fővárosi intézmény igazgatóját közvetlenül utasíthassa. A kulturális bizottság ülése, az ott meghozott határozatok pedig törvénysértők, szervezeti és működési szabályzat és ügyrend-ellenesek voltak.

Érdekes epizód kapcsolódott a kulturális bizottság üléséhez. Amikor Zsinka László több tanú előtt kérte a főpolgármestert, hogy látogasson el ő is a rendezvényre, nem árt, ha hallgat egy kis nemzeti rockot, s egyben meggyőződhet az esemény valódi tartalmáról, Demszky Gábor vicsorogva odamondta: “Be lesztek tiltva!” Ezután Demszky sajtótájékoztatót tartott, ahol elismerte jogszerűtlen cselekedetét, és közölte: annak tudatában vállalta a lépést, hogy a szervezők feltehetően kártérítési pert indítanak a főváros ellen.

Bevetették volna a rendőrséget

Schuster Lóránt, a kulturális bizottság MIÉP-es tagja összefoglalója szerint a rendezvény szervezői már hónapokkal azelőtt megkötötték a szerződést, amelyben vállalták a rend biztosítását, s írásban leszögezték azt is: a műsor minden szempontból megfelel majd a törvényes feltételeknek. A főpolgármester azért időzítette mostanra akcióját, mert ilyenkor már nehéz új helyszínt találni. Mint közölte, Demszky Hatala József vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója tájékoztatására és a Nemzetbiztonsági Hivatalra hivatkozott, de nem mutatott fel konkrét bizonyítékokat. Schuster jelezte, hogy beszéltek a vezérőrnaggyal, aki elmondta, nem kérte Demszky Gábort semmire, csupán tájékoztatást adott. A Nemzetbiztonsági Hivatalt is megkeresték, de semmiféle információt nem kaptak azzal kapcsolatban, van-e nemzetbiztonsági vetülete az eseménynek. Szó sincs nemzetközi szkinhed-találkozóról, a rendezvényen a többi között néptánc-együttesek és rockzenekarok lépnek fel, de nem szkinhed zenekarok – hangsúlyozta a városatya.

Schuster Lóránt és G. Kirkovits István

Ugyanazon a napon a főpolgármester közmeghallgatást tartott a Városházán. Ennek lényege, hogy a városlakók kérdéseket tehetnek fel neki. Egy fiatal hölgy, Tóth Teodóra Demszkynek elmondta: barátnőivel hetek óta készülnek a koncertre, amelyet betiltott, s kíváncsi volt rá, vajon miért. Demszky állította, nem tudott a Fehér Karácsony elnevezésű koncertről. Tóth Teodóra helyesbítve közölte: Nemzeti Dal Ünnepe a koncert címe. Demszky közölte, Berlinből is érkeznek szkinhedek. Hangoztatta: ha véletlenül mégis megtartják, a rendőrséggel veretik szét a találkozót. A rendvédelmi szervek pedig már a határon leszedik őket a vonatról, és az adott időben senkit sem engednek a PeCsa közelébe.

Másnap, december 21-én rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a fővárosi MIÉP, amelyen Zsinka László frakcióvezető, Schuster Lóránt és Bánovics Tamás képviselők vettek részt. Bejelentették tiltakozásukat Demszky törvényellenes cselekedete miatt, s hogy a közigazgatási hivatal vezetőjéhez fordulnak. Zsinka egyebek mellett kifejtette, Demszky Gábor “szívesen blöfföl”, az “igazmondás nem kenyere”. Mondta mindezeket Zsinka azért, mert Demszky most Hatala József vezérőrnagyra és a Nemzetbiztonsági Hivatalra utalt, nyáron viszont az előző amerikai nagykövetet emelte maga elé páncélként. A nagykövet még aznap tiltakozott Demszky állítása ellen. Zsinka szerint a főpolgármester maoista ámokfutó, aki “komoly szerepzavarban szenved, belügyminiszternek képzeli magát”. Olyan ember akar ugyanis rendőrséggel szétverettetni egy rendezvényt, aki a kommunista érában a szélsőbal elkötelezett híveként baloldalról támadta a kommunista rendszert. A szélsőbalosok, a kommunista diktatúra erősítését szorgalmazták, és kemény rendőri fellépést szorgalmaztak például a 70-es évek március 15-ei ünnepségeken tüntető nemzeti érzelmű ifjak ellen.

Bánovics Tamás, valamint két magánszemély december 27-én sürgősségi eljárásban kérte, hogy a koncertbetiltás ügyében a közigazgatási hivatal vezetője folytassa le a törvényességi ellenőrzést. Grespik László aznapi közleménye szerint jogsértő a főpolgármester, valamint a kulturális bizottság ezen döntése. A jövőbeni hasonló törvénysértések megakadályozása érdekében felszólította Demszky Gábort és a grémiumot, hogy törekedjenek a jogszerű, politikai indíttatástól és a joggal való visszaélés-szerűségtől mentes, szakszerű döntéshozatalra. A hivatalvezető megállapította: a főpolgármester és a testület egyaránt hatáskör hiányában, illetve hatáskörét túllépve döntött.

A nemzeti rock reneszánsza

A nemzeti rockot felvállaló és népszerűsítő Pannon Rádió 2001-ben még teljes gőzzel működött, kiszolgálva Budapest és vonzáskörének több százezres nagyságrendű hallgatótáborát. A rádió Rockszerda elnevezésű adásnapja, mint a nemzeti rock legfőbb propagálója, december 26-án élő adásban közvetítette a betiltott koncert előadóival készített beszélgetéseket, és a rádióban csendültek fel azok a dalok, amelyeket az együttesek a hangversenyen játszottak volna. Demonstrálták, hogy az emberi rosszindulat, a politikai mellébeszélések és a vak gyűlölet ellen is van gyógyszer akkor, ha összefog a zenész, az előadóművész és a hallgatóság.


A fellépők egy csapata a Rockszerdában 2001 karácsonyán

Demszky visszataszító cselekedete valójában azt mutatta meg, hogy a szociálliberálisok számára tüske, ha nem bugyuta hétköznapi történéseket mesélnek szivárványszínű színpadokról, hanem nemzetünk egységének, a múlt tiszteletének fontosságát hirdetik. Főbenjáró vétek – vélik a mai napig ezek a körök, ha valaki megvallja magyarságát, és visszataszító számukra, ha több ezer ember pislákoló öngyújtók fényénél énekli a Kárpátok dalát. A kettős állampolgárság ügyében kiírt népszavazáson a nemmel szavazókat inspiráló körök el akarnak taposni mindent, ami nem egyezik a világpolgár-szellemmel, és el akarják fojtani azokat a próbálkozásokat, amelynek segítségével minden szívben ott lehetne a nemzeti színű trikolór.

Az egykori Pannon Rádió a magyar zene rádiójaként mindenféle stílust és műfajt igyekezett bemutatni közönségének, megadva a szabad választás lehetőségét. Egyáltalán nem meglepő módon, öregnek és fiatalnak egyaránt tetszettek ezek a szerzemények, hiszen a dalokból Erdély, Felvidék és a Délvidék jajszava csengett ki rockos dübörgéssel. Visszaköszöntek a hun-magyar rokonság kérdései, a honfoglalás kori történések, nagy királyaink, magyar hőseink cselekedetei. A regék, a mondák újszerű feldolgozásával is találkozhatott a nagyérdemű.

Demszky betiltotta a koncertet, később a Pannon Rádió is elhallgatott, de a nemzeti rock reneszánsza tovább folytatódott. 2002 nyarán az örvényesi Koppány-táborban arattak kimagasló sikert a nemzetirock-együttesek, az akkori csapatok közül ott adott fergeteges koncertet a mára a nemzeti rock nagyágyújává előlépett, alkalmanként Mogyorósi “Mogyi” László gitárvirtuózzal megerősített, az ifj. Csoóri Sándor és Bese Botond népzenészekkel közös lemezeket kiadó Romantikus Erőszak. A Koppány-tábor után, még az év nyarán a Magyar Sziget hallgatóságát is meghódították, és azóta is a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezte rendezvényeknek is nélkülözhetetlen résztvevői.


G. Németh Éva

A Pannon Rádió Rockszerda adásnapjának köszönhetően lett ismert az Ismerős Arcok zenekar, amely azóta számos koncerten bizonyította elkötelezettségét a hazafias eszmék iránt. A nemzeti rockot játszó együttesek hozzájárultak ahhoz, hogy a Cool Head Clan frontembere, Petrás János úgy gondolta, olyan utat választ, ahol a magyar sorskérdések megéneklése a fő feladat, és továbbviszi, erősíti a nemzeti szellemet. A Kárpátia immár többlemezes zenekar, az egész ország és a jelenlegi határainkon túli magyarság közkedvelt együttese, amely szinte szerte a Kárpát-medencében teltházas koncerteken közvetíti a magyar szót és a magyar hangot.

HunHír.Hu