- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Körömi: Sólyom László vakvágány

Sólyom László álljon el a jelölés elfogadásától, a Fidesz országgyűlési képviselői ne írják alá az ajánlóívet – hangsúlyozta hétfőn Körömi Attila független országgyűlési képviselő. A honatya szerint Sólyom államfői tisztségre való jelölése vakvágány. A Fidesz közben egyhangúan támogatta a jelölést.

Sólyom László, az Alkotmánybíróság egykori elnöke, az Alkotmánybíróság teljes ülésének véleményét és tájékoztatását mellőzve, az Alkotmánybíróság költségvetéséből vetetett magának magánházat 1998-ban – hívta fel a figyelmet Körömi Attila. A politikus szerint a vételre költségvetési előirányzat nem létezett.

A független honatya szólt arról is, hogy a kiinduló jogalap, a vonatkozó kormányrendelet pedig, amelyet a már ügyvivő állapotában levő Boross-kabinet hozott, alkotmánysértő volt, és ezt a tarthatatlan rendelkezést az Országgyűlés azóta már hatályon kívül is helyezte.

A Sólyom László lakásügye elsősorban morális kérdés, de jogszerűsége is megkérdőjelezhető, és erkölcsileg tarthatatlan – húzta alá a politikus, aki megjegyezte, hogy a cseh kormányfő hasonló nagyságrendű lakásügybe bukott bele éppen a minap. Ez olyan ügy, mint Balatonöszöd, Wekler Ferenc szőlő-, illetve Juhász Ferenc lakásügye – fogalmazott.

A jelöléssel a legfőbb közjogi méltóság szintjére emelkedhet az erkölcstelenség, azaz megválasztása esetén morális kérdésekben nem lesz képes megszólalni – vélekedett Körömi, aki szerint külön súlyosbítja az ügyet, hogy elfogadja az állami ajándékot, miközben az Alkotmánybíróság elnökeként elutasítja az igazságtételt és a föld visszajuttatását jogos tulajdonosaiknak.

Közben a Fidesz frakciója egyhangúlag támogatta Sólyom László jelölését a köztársasági-elnöki posztra. Révész Máriusz szóvivő elmondta, hogy a jelöléshez szükséges aláírásokat már el is juttatták az országgyűlés elnökének. A Fidesz szerint az eredetileg a Védegylet által javasolt Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, a legalkalmasabb köztársasági elnöknek.

Az SZDSZ ugyanakkor azt mondja, nem támogatja sem Sólyom Lászlót, sem pedig Szili Katalint, ezért a párt képviselői valószínűleg nem vesznek részt a parlamenti szavazáson.

Rockszerda