- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Összegyűlt a teljes ellenzék, itt a IV. felvonás (ÉLŐ + fotók+ videók)

Ezüstvasárnap összegyűlt az egész demokratikus ellenzék, hogy ismételt tiltakozását fejezze ki a túlóratörvény, CEU és minden egyéb törvény miatt, ami nekik nem tetszik. Leginkább persze en bloc Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány ellen.

00:19 – Egyre kevesebben tartanak ki a székház előtt, a rendőrök nagy része is levonult. Kiabálás, hogy nem megyünk haza.

23:50 – Piknikhangulat alakult ki. A szélen forró teát és zsíros kenyeret osztogatnak.

23:37 – Dobolnak és közben skandálják, hogy minden nap tüntetnek.

23:26 – Stummer János, a Jobbik alelnöke azt jelentette be, hogy odabent a stúdióban benyomta a tűzjelzőt. Most azt várják, hogy kiürítsék az épületet.

23:20 – Vadai az egyik tévének nyilatkozik. Az a nyűge, hogy vasárnap éjfél előtt nem az M1 komplett elnöksége fogadja őket mély tisztelettel és hajbókolva, így hát úgy döntöttek, hogy maradnak, míg át nem veszik és be nem olvashatják a petíciójukat. Közben azt harsogja a tömeg, hogy éjjel-nappal hazudtok, szürreális.

23:07 – Kijöttek beszélni a képviselők a tüntetőkkel. Sérelmezik a képviselők, hogy nem hajlandók beolvasni ötpontos követelésüket. Mint mondták, addig bent maradnak, amíg ez nem történik meg, a kintieket pedig kitartásra biztatták. Még vissza fognak jönni ennél sokkal többen – mondták.

22:58 – “Szabad ország, szabad egyetem!” – skandálják. Valaki felvetette, hogy maradjanak itt egy hétig, és akkor nem tud kijönni senki az épületből. Az nem jutott eszükbe, hogy bent vannak a képviselőik, akiket éppen miattuk nem engednek ki.

22:52 – Vadai Ágnes most jött ki újra a tévészékházból, hogy beszámoljon róla, mit intéztek. Előtte volt egy elég durva nyomakodás, lökdösődés, sok könnygázzal, még több készenléti rendőr érkezett.

22:39 – 40-től visszafelé számolnak, és 1 után rányomulnak a rendőrökre. Ez már a második roham, most kaptak egy kis könnygázt is.

22:26 – Állítólag a rendőrök plexipajzsát műhóval fújták le. A jobbikosok színes fáklyákat égetnek. Zászlók szürreális kavalkádja látható: Jobbik IT-s zászlók mellett, a Magyarországi Munkáspárt 2006-os Vajnai Attiláék vörös zászlaja, nem messze székely zászló, mellette antifa lobogó.

22:14 – Kijött Vadai és Kunhalmi Ágnes, próbálják megnyugtatni a tömeget. Megpróbálják a petíciót beolvastatni, mondják a tüntetőknek, azt kérve, hogy erőszak ne legyen. Túl messzire egyébként Kunhalmiék nem jutottak, nem találtak senki illetékest, akinek átadhatnák a petíciójukat.

22:10 – Nagy a feszültség, lökdösődnek a tüntetők, próbálják átszakítani a rendőrsorfalat, ők meg visszataszítják őket. Egyébként egyre fogyatkozik a tömeg, egyre többen mennek el, hívnak taxit. A ligetvédős vezényli gázmaszkban a nyomakodást, fenékkel próbál előre törni.

21:29 – Most jönnek ki az országgyűlési képviselők a tévé épületéből, a tömeg azt skandálja, hogy “menjünk be!”

21:17 – A Kunigunda útjánál elég éles a helyzet.

21:00 – Hadházy Ákos, Kunhalmi Ágnes és Széll Bernadett, Varjú László országgyűlési képviselőket beengedték, de Fekete-Győr András momentumost ügyvivőt nem engedték be a székházba, ötpontos petíciót szeretnének beolvastatni. Követelik a rabszolgatörvény azonnali visszahívását, a rendőri túlóra beszüntetését és a közmédia hiteles tudósítását, a független ügyészséget és független bíróságot.

20:30 – A tömegben azt beszélik, valaki megütött egy rendőrt, akárcsak az Alkotmány utcában, ami az élő közvetítésből is kiderült. Volt akinél vipera volt. Nem kifejezetten békés a hangulat.

20:27 – A jobbikosok lehéveztek a Kunigunda útjáig, a Momentummal tartó nagyobb létszámú tömeg pedig a Vörösvári úton tart éppen.

20:06 – A rohamrendőrök beöltözve sisakkal, könnygázzal felszerelkezve védik a tv-székházat, készülnek. Viszik el a közvetítőkocsikat, tudósítónk szerint azért, hogy ne tegyenek benne kárt.

20:02 – A Kunigunda utcánál már nagy rendőri csapaterő állt fel, a tömegből leváltak pár tucatnyian, akik kocsival érkeztek, ott vannak.

19:53 – A Lajos utca környékén éppen egy fideszes-plakátot rongálnak, tépkednek élvezettel, közben ugrálnak.

19:42 – Kolosy térnél járnak, a Jobbik itt csatlakozik be hozzájuk, innen mennek a tv-székházhoz.

19:11 – A Momentum a Margit hídon a Kunigunda útja felé tart az MTVA székházához, a Jobbik pedig a Lánchidat blokkolja. Alig páran maradtak a Kossuth téren.

A vasárnapi tüntetés résztvevői a Hősök terén gyülekeztek 15 órától, majd elindultak az Andrássy út, Teréz körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca érintésével vonult a Kossuth térre.

Feri, jelen!

Fotó: Moncsi – Hunhír.info

Hajós András is a tüntetők között

Fotó: Moncsi – Hunhír.info

Elég sok a jobbikos zászló

Fotó: Moncsi – Hunhír.info

Fotó: Moncsi – Hunhír.info

A sajtó felkészült: maszkkal, álarccal, sisakkal

Fotó: Moncsi – Hunhír.info

Moncsi, neva – Hunhír.info – videók: Vadhajtások.hu, N1TV

Hunhír.info