- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ítélet született a Hunnia-perben

Tizenhárom éves eljárás után március 9-én megszületett a másodfokú ítélet Budaházy Györgyöt és 16 társa ügyében, akiket azzal vádoltak meg, hogy 2007-ben és 2008-ban támadásokat intéztek politikusok ellen. A zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben kihirdetett ítéletben a bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottak többségét terrorcselekmény elkövetésében.

Az első rendű vádlott Budaházy György 17 év fegyházbüntetését 6 évre csökkentette a bíróság, cselekményét nem három, csak egy rendbeli, társtettesként elkövetett terrorcselekménynek minősítette. Büntetésébe beszámítják az eddig letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyeletben eltöltött időt. Az első fokon több, mint tíz év szabadságvesztéssel sújtott másod- és harmadrendű vádlottat 5 és fél évre ítélte a bíróság, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott 5-5 évet kapott. 

Ezzel együtt volt olyan vádlott, akiknek büntetését súlyosították, mivel a bíróság szerint elkövették a bűnsegédként elkövetett kifosztás bűntettét is. Az ítélet hat vádlott, többek között Budaházy esetében jogerőre emelkedett, míg négy terhelt esetében fellebbezésnek van helye. 

Az ítélet kihirdetése után a hallgatóság elénekelte a Szózatot, amelyre reagálva Török Zsolt, a bírói tanács elnöke ki akarta ürítteni a termet. A tárgyalóterembe ennek megfelelően rendőrök vonultak be, hogy foganatosítsák a bírói döntést, de rövid huzavona után mégis folytatódott az ítélet indoklásának ismertetése és mindenki bent maradhatott a teremben. 

Elnöki kegyelemben lehet bizakodni

A Hunnia-per első rendű vádlottja a mai napig bűnügyi felügyelet alatt állt, miután 2022. október végén a Kúria döntése alapján megszüntették a letartóztatását. Budaházy nem hagyhatta el lakóingatlanját, de a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárás elején ezen enyhített, így már szabadon mozoghatott Diósdon, valamint Érden. Most azonban újra vissza kell mennie a rácsok mögé.

Gaudi-Nagy Tamás, a vádlottaknak jogi segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője szerint az eddig letartóztatásban és bűnügyi felügyeletben eltöltött időt beszámítva nagyjából két évet kell még letöltenie a büntetésből, ráadásul a bűnszervezeti minősítés miatt Budaházy ki van zárva a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

Gaudi-Nagy Tamás a Mandinernek nyilatkozva elismerte, hogy az Ítélőtábla jelentősen enyhítette a büntetéseket, az első fokon kiszabott, összesen 102 évnyi szabadságvesztés most a felére csökkent. Ezzel együtt a vádlottaknak egy percet sem kellene börtönben tölteniük – hangsúlyozta.

A vádlottak ugyanakkor nagyon bíznak a köztársasági elnöki kegyelemben, már csak azért is – hívta fel a figyelmet Gaudi – mert azok között, akiket Novák Katalin tavaly decemberben kegyelemben részesített, volt olyan, akit négy év fegyházra ítéltek.

Most pedig a legtöbb vádlott öt év körüli büntetést kapott. Ezek után az ügyvéd szerint minden tekintetben alá van támasztva a kegyelmi kérvény, főleg, ha hozzávesszük azt a bírói érvelést, miszerint a vádlottakról bebizonyosodott, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váltak.

Gaudi elmondta: a kegyelmi kérvényük mellett a büntetés megszakítását is indítványozták, ebben pedig az Igazságügyi Minisztérium az illetékes, amely bármikor dönthet az ügyben. 

A Budaházy és társai kegyelmi kérvényét a Szabadságot Budaházynak! petíció aláírására való ösztönzéssel:

Hunhír.info, Mandiner, Hírtv