- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ünnepi mustra: Békemenet, Mi Hazánk, összellenzék, Gődény

Nemzeti ünnepeinket a megemlékezésen és ünnepi műsoron túl a politika általában arra használja, hogy annak apropóján saját mondanivalóját eljuttassa a választókhoz. Így történt ez az idei március 15-e alkalmával is. Körkép az idei március 15-ei rendezvényekről.

Immár kilencedik alkalommal szervezték meg idén a Békemenetet. A város főútjait buszok százai lepték el, s már délben hatalmas tömeg volt a gyülekezési ponton, a Margit híd budai hídfőjénél, a Komjády uszoda előtt. A soha nem látott hatalmas tömeg délután kettőkör indult, és a Parlament elé tartott, ahol három órakor a miniszterelnök tartott ünnepi beszédet. Javára szóljon, hogy beszédében nem csak kampánykérdéseket említett, de többször is visszautalt a forradalom és szabadságharc eseményeire és hősire.

Egyébként a menet elején hatalmas molinót vittek, többek között Bencsik András, ifj. Lomnici Zoltán és Bayer Zsolt. Valamilyen rejtélyes oknál fogva színfoltot akartak vinni a molinót vivők sorába, így meghívták e nemes feladatra Győzikét is. Ott volt az Edda frontembere is, aki Orbán Viktor fotójával ellátott pólóban menetelt, és még temérdek ismert ember, no meg lengyelek, az olasz nemzeti-konzervatív szakszervezet, az UGL küldöttsége, valamint a spanyol Solidaridad szakszervezet és a Roma Szeretetszolgálat is.

Fotó: index.hu
Fotó: index.hu

Az ellenzék a hatalmas tömegnek annyira nem örült, lehet, utólag megbánták, hogy nem a saját rendezvényükre mentek erősíteni. A Szent István körúton egy épület harmadik emeletéről bejátszották a vonulóknak az ellenzék kissé gázosra sikerült kampánydalát, ezután pedig Orbán Viktor nyugati kultúráról és szabadságról szóló 2007-es gondolatait. Nagy Blanka, Gyurcsány üdvöskéje rovásírással véste egy kartonlapra, hogy „húzzatok a picsába”. Az Instagramon büszkén hirdetett akciójáról az jegyezte fel, hogy „Unirónikusan elmenni a Békemenetre, kiírni rovásírással, hogy Húzzatok a picsába és mindenkinek azt mondani, hogy az van ráírva, hogy Orbán az egyetlen.” Véleményünk szerint szegény pusztán félt, ha megmondja a frankót, szimplán kiröhögik a kis butát.

Fotó: index.hu

Azért az erőtlen és gyengécske ellendemók ellenére is a Kossuth térre ért a tömeg, és nem csak a teret, de a környező utcákat is megtöltötték az emberek, hogy meghallgassák a miniszterelnök ünnepi beszédét.

A kárpátaljai magyarokért is tüntetett a Mi Hazánk

A kormány március 7-ei határozata ellen emelte fel szavát a Mi Hazánk, amellyel pár nappal korábbi ígéretük ellenére mégis engedélyezik a NATO-csapatok hazánkba telepítését az ukrajnai háborúra reagálásként. Szerintük Ukrajna területi integritásának hajtogatása helyett a magyar kormány inkább azt kéne megakadályozza, hogy a kárpátaljai magyarságot golyófogónak használják. A NATO-tagságunkból adódó szerződéses kötelezettségünk csak arra volna, hogy egy tagállam megtámadása esetén segítsünk annak védelmében, de Ukrajna nem NATO-tag. A Mi Hazánk Mozgalom ellenzi a kárpátaljai magyar nemzetrésszel szemben elnyomó politikát folytató, soviniszta Ukrajna katonai támogatását, illetve az amerikai érdekek kiszolgálását. Az oroszok elleni embargó így is felbecsülhetetlen károkat okozott a magyar gazdaságnak, most már a magyar érdek legyen az első! – hangsúlyozta Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.

Orbán beszédével egyidőben kezdődött a Mi Hazánk tüntetése a Nemzeti Múzeum mellett, a Múzeum utcában.

A rendezvényen felszólalt Cserháthaláp polgármestere, Dócs Dávid, és Vékony Csongor parlamenti képviselőjelölt is. Dócs Budaházy Györgynek kért kegyelmet Novák Katalintól, Vékony Csongor pedig a fiatalok honvédelmi képzését és ebbe a fegyverhasználat beemelését javasolta. Pakusza Zoltán alelnök követelte, hogy a külföldi NATO-katonák hagyják el Magyarországot. Dúró Dóra elmondta, hogy „két férfi és egy kutya nem család”, de felszólalt a NATO-egységek magyarországi jelenléte ellen is, valamint elmondta, hogy a Parlamentben a múlt héten egyedül ő szavazott nemmel Ukrajna uniós tagságára. Szerinte veszélyben a biztonságunk, a szabadságunk és gyermekeink jövője, ez ellen pedig nem segít, ha Győzike viszi a zászlót a Békemeneten – utalt a kissé varázslatos jelenetre a Békementről.

A verssel (Walesi bárdok) és zenével (Bánk bán – Hazám, hazám) tarkított tüntetés vezérszónoka a párt elnöke, Toroczkai László volt, aki az ellenzéket és Orbán Viktort, valamint a Fideszt egyformán támadta beszédében, valamint megfogalmazta, hogy az elmúlt két év leginkább egy szürreális filmhez hasonlít. Kritikával illette nem csak a NATO-t, de az uniós fellépést is Oroszország ellen. A választások kapcsán utalt Márki-Zay Péter kanadai állampolgárságára, valamint egy, az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos, még nyilvánosságra nem került információra. Többször is kijelentette, hogy „vagy meg kell nyerni a választást, vagy barikádra kell menni”, azaz a a Mi Hazánk számára a Fidesz győzelme is felhívás a barikádokra, hiszen véleménye szerint a Fidesz és az ellenzék egy követ fúj, és kiszolgálja a globális pénzpiacok érdekeit. Megfogalmazta azt a vágyát, hogy „újra dübörögnek a feldolgozóüzemek, ahol a magyar föld ismét magyar kézben lesz, és ahol nem kellenek külföldi vendégmunkások, mert van magyar.”

A beszédek szinte mindegyikének központjában a Covid-fasizmusnak nevezett vírus elleni harc, valamint a NATO állt, de Toroczkai szerint a következő években komoly gazdasági katasztrófával kell szembenéznie Európának és ezzel együtt hazánknak is. Ahogy mondta, a globalista terv kirajzolódott, ez ellen pedig muszáj lesz politikai síkon küzdeni. Kijelentette, hogy jelenleg kizárólag a Mi Hazánk Mozgalomnak van programja a globális hatalmak elleni életben maradáshoz, ezt a programot pedig egyszerű, dolgos emberek írták.

Nagy sikere volt az ingyenes Lord koncertnek, az utcán felállított standoknál pedig az autóra helyezhető mágneseknek, hűtőmágneseknek, tollaknak, kitűzőknek. Hozzá lehetett jutni továbbbá a párt Virradat programjának nyomtatott változatához is és aláírásokat is gyűjtöttek. Dúró Dóra az egyik standnál nemrég megjelent „Egy nő harca Magyarországért” című könyvét dedikálta.

Az egyesült ellenzék besült

Az egyesült ellenzék is tüntetést szervezett, melyre a Szabadság hídon gyülekeztek. Bár próbálták elérni, hogy ne minden, a fővárosba érkező buszt „békemenetes” busznak nézzenek, az index.hu újságírói a Hungária körúton legalább két tucatnyi CÖF-ös buszt láttak. A jobbikos Stummer is próbált aktivistákat toborozni az összellenzéki nagygyűlésre, ők két busszal érkeztek Békéscsabáról.

Fotó: index.hu

Kettőkor indult a hídon gyülekező tömeg a Műegyetem irányába, viszonylagos (levert) csendben, csak néha hallatszott egy-egy „Orbán takarodj”.

Nagyjából háromezer embert sikerült összerántaniuk, pedig még Donald Tusk is megjelent a DK-s Dobrev Klára, Vadai Ágnes, Arató Gergely, Varga Zoltán, Komáromi Zoltán és Gréczi Zsolt mellett. Amúgy Márki-Zayjal együtt ez összesen hét felszólaló volt, plusz persze a „sztárvendég” Tusk.  Némi – az ellenzéki tüntetéseken már lassan megszokottá váló – csúszással negyed négykor kezdődtek a beszédek, biztos most is gondjai akadtak Márki-Zaynak a parkolással.

Képek: blikk.hu, 168ora.hu

A rendezvényt egyébként  Cserhalmi György híres 1989. március 15-ei beszédével nyitották meg, ezt felvételről játszották be, Cserhalmi engedélyével, majd bejátszották Patti Smith amerikai énekesnő üzenetét is. Ismert, ő írta az a dalt, melyet az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a kampánya során használt.

Az első felszólaló Iványi Gábor volt, akit a tömeg „Veled vagyunk, Gábor” skandálással üdvözölt, utalva a NAV által elszenvedett ellenőrzésre. A lelkész legnagyobb problémája az volt így március 15-e kapcsán, hogy Orbán nem tartott a szlovén, lengyel és cseh miniszterelnökkel, hogy a Kijevbe visszamenekített Zelenszkijjel tárgyaljon. Kicsit próbált humorizálni bibliai történetek kapcsán, Káint és Ábelt idézve.

Donáth Anna, a Momentum elnök asszonya szerint 1849-ben Bayer Zsolt és társai a forradalomról azt mondták volna, hogy Petőfi, Kossuth és Széchenyi szándékosan provokálták ki az orosz birodalom beavatkozását, akiknek béketeremtő céllal be kellett vonulniuk.

Karácsony Gergely, a mindenre is alkalmatlan főpolgármester szerepelni nagyon szeret, így elmondta, hogy az ellenzék arra szövetkezett, hogy tégláról téglára újraépítse a jogállamot az országban, ezért harmadikként a tizenkét pontból követelik a magyarok valós képviseletét biztosító országgyűlést és a jogállam helyreállítását. Említette a negyedik pontot is, mely szerint követelik a törvény előtti egyenlőséget nemi, vallási megkülönböztetés nélkül.

Jakab Péter hozta a szokásos alpári formáját, erős felütéssel kezdett: „Befogod a pofádat és eltakarodsz a büdös francba, ameddig teheted. Világos, te becstelen, kisstílű gazember?” Vélhetőleg elfeledkezett a Jobbik hatalmas pálfordulásáról, mert azt mondta, hogy a fideszes kutyák gyáván elmenekülnek és bevonulnak a budai vár falai mögé vagy Putyin asztala alá, ezért ő egységbe hív minden tisztességes magyar embert a békéért, a szabadságért, Magyarországért, hogy április 3-án legyőzzék a Fideszt.

Felszólalt még Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (kiemelten fogják támogatni az egészséges élelmiszerek előállítását, ha az ellenzék nyer, felszabadítja az ügyészséget Polt Péter hatalma alól), Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke és legvégül Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje. Ő azt mondta, hogy „Húsz nap múlva esedékes választásokon arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép legyünk, ismét egy nemzet legyünk, és ne legyünk kívülállóak a saját hazánkban azokhoz képest, akiket ez a bizonyos ember ma nemzetinek nevez. Mert mi is a nemzet vagyunk. Véleménykülönbségeinkkel, különböző világnézetünkkel, vallásunkkal, származásunkkal, de mi is a nemzet vagyunk – az a nemzet, amelyért 1848 hősei a vérüket adták.”

Gődény is porondon

De hogy ne legyen unalmas a nap, tüntetett a Normális Élet Pártján, azaz Gődény Györgyék is. Ők a Hősök terén vonultak fel, mind a kéttucatnyian. Ahogy a vírustagadó nézeteiről ismert pártelnök fogalmazott az ünnep kapcsán: „Mi vagyunk az egyetlen lehetőség, hogy a választáson a pártok és a politika helyett a magyar emberek kapjanak képviseletet. Rajtatok áll, hogy normális életünk lesz, vagy megalázott és kiszolgáltatott senkik leszünk a jövőben.  Mert ha még nem vettétek észre, a hatalom birtokosainak a célja már régóta ez, és mindent elkövetnek, hogy így legyen. Ezt kell megakadályoznia a népnek, amihez április 3-án a NÉP-re kell szavazni mindenkinek.”

Az ünnepnek vége, de a tüntetéscunaminak nem. Ma a diákok és a tanárok folytatják a sort, de úgy tűnik, a héten még pár alkalommal utcára vonulnak majd. A jó hír, hogy már csak kicsivel több, mint két hétig kell kitartani.

Varga Moncsi – Hunhír.info