- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Martin Luther King álma, a Nobel-díj és a Fekete Életek mozgalom

Nem Martin Luther King az egyedüli, aki a békéről szónokolt, majd Nobel-békedíjat kapott – és a végén csak súlyosabb viszály kerekedett munkásságából. Esetleg más előjellel.

Az elmúlt évtizedek alatt napjainkra sokunkból elszállt az a rokonszenv a néger tiszteletes és polgárjogi harcos iránt, amit valamikor éreztünk. Békét hirdető szellemisége időközben a visszájára fordult. Elég ha csak arra gondolunk, hogy egykor King a templomi kórussal énekelt együtt az Elfújta a szél atlantai filmbemutatóján, 1939-ben. Ma az ő szóhasználata szerint “fajtársai” már betiltották az egykor emblematikus filmet. Sorolhatnánk mozgalmából a fura, ferde kanyart vett eseteket.

A Black Lives Matter (Számítanak a Fekete Életek) nevű polgárjogi mozgalom, amely eredetileg kárpótlást szeretne kapni a rabszolgaságért, már rettegést vált ki nemcsak a fehérekből, de szinte mindenkiből, aki békességre vágyik – legyen akár fekete. E rettegett mozgalom nyomában Amerika lángba borult, miközben (kibővítve az eredeti célokat) jelszavaiban a transzvesztiták, a fogyatékosok, a nők, a másság és általában összes fekete ember védelméért áll ki.

Idézzük Martin Luther King híres beszédét:

Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni… Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.

Martin Luther King 1964-ben e napon (október 14-én) kapott Nobel-békedíjat.

MLK-nek volt egy álma, de az nem ugyanaz az álom, mint a BLM álma – sokszor mégis Kingre hivatkoznak…

Hunhír.info