- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Letiltottak egy mesét a cigányok sztereotipizálása miatt

Szerződést bont a Kolibri Gyerekkönyvkiadó a KerekMesével egy kifogásolt Tomi mese után. A korábban tervezett KerekMese-könyvek (három történet: Tomi fogat mos, Tomi és az almafa, Tomi és a kutyus) gyártását a héten leállították.

„Döntésünket az alkotópáros Tomi családja című videójának tartalma miatt hoztuk meg, hiszen az ellentétes alapfilozófiánkkal, miszerint sem a múltban sem a jövőben nem jelenhet meg nálunk olyan kiadvány, amely alapvető emberi jogot sért vagy sérthet. És bár a három mesekönyv esetében erről szó sem volt, a fent említett videó átlépte ezt a határt” – írta Pap Zoltán, a Kolibri Gyerekkönyvkiadó vezetője a Telex.hu kérdésére. Hozzátette, az alkotókkal szerződést bontottak, a tervezett könyvek kikerültek az előjegyezhető kiadványok közül, a kiadó gondozásában azok sem most, sem a jövőben nem fognak megjelenni.

Nagy port kavart a KerekMese Tomi mesék című sorozatának nemrég kiadott része: ebben Tomi nem szeret rendet rakni, és azt mondja, miért kellett ebbe a béna családba születnie, és olyan hülyék a szülei, hogy biztos adoptálták őt. Aztán jön a csavar, Tomi új családhoz kerül, „új szülei” fogatlanok, sajátos beszédmóddal, akik lakókocsiban laknak, koszosak, nem dolgoznak, nem nevelik a gyereket, a nagyszülőket állati sorban tartják, és közben elveszik tőlük a nyugdíjat. Rasszisták, illetve a gyerekért is csak a segély miatt aggódnak. A mesében egyébként nem hangzik el, hogy cigányok lennének. A készítők úgy nyilatkoztak ezután a meséről, hogy

„a történet a továbbiakban fikciós lévén minden szempontból a legrosszabb családot ábrázolja, csak így tudtuk megértetni Tomi karakterével, hogy értékelje a szerető családját, még ha néha házimunkát kell is végeznie”.

A filmet azóta korhatárossá tették, de nem távolították el a csatornáról.

Hunhír.info