- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Mitől liberális a liberális és mitől konzervatív a konzervatív?

Az igenetek legyen igen, a nemetek nem, int minket az Üdvözítő, mégis, mintha egyre kevesebben vennék ezt komolyan, s ez leginkább akkor derül ki, ha létkérdésekben kell dönteni. Ilyen az abortusz. Az ehhez való viszonyulás felelet a fentebbi kérdésre.

Nézzük, mint mond a liberális!

Az abortusz jó, tehát legális.

Világos válasz, s bármennyire is undorodjunk tőle, legalább nem hazudott. Azt mondta, amit gondolt.

Ámde mit a konzervatív?

Az abortusz rossz, mégis legális.

Fényéveknél is messzebb állok a liberálistól, de tényként kell elismernem: legalább következetes – szemben a másik féllel.

Keserű tanulság, de igaz: addig, amíg ez így van, a politikai életben világszerte csak két fél között lehet választani: rossz és rosszabb között. Vagy hogy árnyaltabbak legyünk, négy közül: rossz, rosszabb, még rosszabb, rosszabb nincs.

Persze mondhatnók, voltak idők, amikor még a liberálisok is konzervatívok voltak, helyesebben annak látszottak – mai hangadóikhoz képest legalábbis. Merthogy egy báró Eötvös Józsefről elképzelhető-e, hogy igent mondott volna az abortuszra – vagy, hogy tovább menjünk, a homoszexuálisok önnépszerűsítő nyilvános parádéira?

Egy öreg, árnyékvilágunkból (talán szerencséjére) elköltözött barátom mondta oly sokszor, hogy már szinte untam: akkora a liberalizmus, hogy már a konzervatív is az. Akkor ezt túlzásnak tartottam. Megkövetem haló poraiban is. Igaza volt! (Tisztelet természetesen a kivételeknek!)

Ifj. Tompó László – Hunhír.info