- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Fertő a liberális tojásrakókban?

“Akik a szabadság érdekében felszólalnak, azok kockázatot kénytelenek vállalni: számíthatnak a hatalom haragjára. De ez nem akadályozhat meg minket sem a felszólalásban, sem a cselekvésben” – mondta Iványi Gábor lelkész szeptember 4-ei tüntetésükön. Az, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület alapítója, a metodista egyházból kizárt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek nevezett új egyházával is megbukott lelkész a demonstráción a szabadság alatt az oktatási intézmények szabadosságát értette-e, vagy a szűkös keret ellen ágál, nem tudni. Tény azonban, hogy először az egyházától, majd most az iskoláitól is megvonták a támogatást. Sorosra és alapítványaira azonban még mindig számíthat…

Az újabb demonstrációt valójában azért tartották, mert egy friss döntés értelmében a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó iskoláik eddigi többlettámogatásának felét, jövőre pedig egészét elvonja a kormány. Hogy melyek ezek az iskolák? Nos, Iványi lelkész iskolái (igen, jó sok van) mellett az Igazgyöngy Alapítvány és a borsodi Dr. Ámbédkár Iskola.

Nos, az OKE-hez és az Igazgyöngyhöz kapcsolódó iskolák működését kevéssé ismerjük, ám azt tudjuk, hogy ha – a PS narratíváját elfogadjuk –  liberális hüllőkeltetőnek becézzük az SZFE-t, akkor a felsoroltakhoz hasonló iskolák a tojásrakóik. Hogy miért?

Nézzük először a borsodi Dr. Ámbédkar Iskolát. Igaz, elég régi a történet, ámde a nevek még mindig ugyanazok. 2008-ban a kuruc.info közölt kimerítő cikket [1] az iskolát vezető egykori SZDSZ-es politikusról, aki 1990 és 1994 között még országgyűlési képviselő is volt. Feltehetőleg ennek köszönhette, hogy állítólag ismerősei körében nyíltan vállalt beteges pedofil hajlamai ellenére is az iskolában maradhatott, és soha, semmiféle retorzió nem érte. További érdekesség, hogyan és miért lettek tömegesen buddhisták a borsodi cigányok.

Arról, hogy az egykori, magukat rendszerváltónak nevező, mára ultraliberálissá avanzsált emberek hogyan fészkelték be magukat a közoktatásba, és hogyan élősködnek ott a mai napig, elsősorban hátrányos helyzetű, valamint sérült, nehezen kezelhető vagy problémás gyermekeken, afféle irgalmas és jótékony szamaritánusnak állítva be magukat, a PS írt terjedelmes cikksorozatot. Komplett és korrekt kor-, pontosabban kórképet kaphatunk az alternatív iskolákról. Az úgynevezett alternatív iskolák önmeghatározásának lényege az elhatárolódás volt, mely elsősorban a meglévő hagyományos iskolák és gyakorlatuk tagadását, a tőlük való elfordulást jelentette. Ez mára hatványozottan jelentkezik, ugyanis a speciális igényű tanulókra hivatkozva sokuk szinte szektaszerűen működik, a liberális eszméket, az ezen eszmékre trenírozást az oktatás-nevelés elé és fölé helyezve.

„Liberális nevelés és trükkös alternatív iskolahálózat Magyarországon – A szakképzési állami támogatások nyomában”– ezzel a sokatmondó címmel indult a sorozat [2], melyet még két rész követett, Speciális nevelési igényű fiatalok az alternatív szakképző iskolák hálójában (2. rész [3]) és Húsz éve működtethet szövevényes pénzlenyúló céghálót a baloldal szakképzési guruja (3. rész [4]).

Bár hosszú olvasmány, alaposan elemzi az oknyomozó, hogy a rendszerváltás óta milyen tudatosan és szisztematikusan építette fel a liberális tojásrakó hálózatot a Horn Gáborhoz is szorosan kötődő egykori liberális elit.  Ami a cikksorozatból kimaradt, tán még érdekesebb.

Annak, hogy az iskola (iskolák) milyen szakképzésre jogosult(ak), semmilyen nyomát nem találtuk, úgynevezett képzési jegyzék a világhálón nem fellelhető. Ennek alapján gyanítható, hogy a szülők ad hoc alapon tudják csak az intézményekbe íratni gyermekeiket, ahol aztán valamiféle képzést kapnak, de az feltehetőleg köszönőviszonyban sincs a felvett támogatásokkal. A cikksorozatból ugyanis kiderül: több iskola van, komoly átfedésekkel, de mindenféle valódi szakmaiság nélkül, az esetek nagy részében nem, vagy közel sem elegendő számú szaktanárral, fejlesztő- és gyógypedagógussal. A cikkben szereplő gyermek közösségi oldalának nyilvános adatait átböngészve rá lehetett akadni a tanáraira is.

Áttekintve a profilokat világossá vált, milyen ultraliberális szellemű nevelést kaphattak az egyébként speciális nevelésű igényű diákok a Tanextben és a hozzá kötődő iskolákban. Tanárai gondolkodása, megosztásaik alapján, egyértelműen liberális. Többségük az ELTE-n, de van, aki a CEU-n végzett, és aki nem a CEU-n végzett, az is ápol CEU-s kapcsolatokat. Sokuk különféle tüntetések és demonstrációk rendszeres résztvevője, többek között a Pride-on és a Város Mindenkié csoport demonstrációin is lehet találkozni az intézmény pedagógusaival. Nyilvános fotóik is erről tanúskodnak.

Az oktatási rendszerünkben egyébként nem is ismert, úgynevezett osztálysegítő volt a cikkben szereplő gyermek mellett a saját bevallása szerint az EMMI alkalmazásában is álló Aczél Ágnes. A lelkes ultraliberális aktivista neve nem véletlenül ismerős, ő a szocialista érából ismert TTT-s Aczél György kisebbik lánya, aki Facebok-profilján nyilvánosan elérhető fotói alapján egy közösségbe jár Donáth Annával, a Momentum füstbomba-dobálójával, de egy másik képen több arc is ismerős lehet a tavaly decemberi-januári tüntetésekről.  Rendszeres látogatója a Magyar Fruzsina, Mécs Imre és Zoltai Andrea által 2015-ben szervezett Tiszta Emlékezet nevű megmozdulássorozat után létrejött Eleven Emlékmű rendezvényeknek, és gyakorta hallgat előadásokat az Autonómia Alapítvány rendezésében. Erről a szervezetről maga a 444 írta korábban, hogy „A Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő konzorcium tagjai közül már csak az Autonómia Alapítvány rendelkezik érvényes adószámmal.” A Norvég Civil Támogatási Alap és Soros György kapcsolatáról a PS is írt már korábban. [5]

Egy másik tanár, J. Borbála az ELTE után a CEU-n tanult tovább, majd egy „szabadon és szabadságra nevelő” iskola és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség után a Tanextben kötött ki. Nyilvános Facebook profilképe a tavalyi CEU-s tüntetésekről ismert #istandwith logóval van ellátva, és látható, hogy gyakorta vesz részt ellenzéki tüntetéseken. Profilján folyamatosan oszt meg politikai hangvételű cikkeket, melyek jelzik véleményét és hovatartozását, ezt diákjai is láthatják.

Kajos Rebeka Dóra szintén tanár az iskolában. Neve nem véletlenül ismerős, ő is Kajos László gyermeke, aki a Horn-féle Alternatív Közgazdasági Gimnázium és ELTE-s általános bölcsészet után a Társadalomelméleti Kollégiumban tanult tovább. Érdemes idézni weboldalukról, mit is tanulnak ott a diákok:

„A kollégiumban olyan megközelítésből tanulhatsz a társadalomról, amilyenből az egyetemen nem. A hivatalos narratívák kritikáját, az elnyomások struktúráját, az egyenlőtlenségek rendszerét. A főbb témák között a politikai gazdaságtan, a posztkoloniális elméletek, a gender studies, a posztmodern társadalomelmélet, a városkutatás és a zöld, de igazából nincs olyan jelenség, amit ne lenne lehetséges és érdemes kritikai pozícióból vizsgálni. Ez a tudás adja alapját kurzusainknak (köreinknek), előadásainknak, konferenciáinknak, köteteinknek és a Fordulat nevű folyóiratunknak. Olyan akadémiai és aktivista projektek is kapcsolódnak a TEK-hez, mint az A Város Mindenkié (AVM), az Utcajogász, a Helyzet Műhely, a Kritikai Városkutatás Műhely, a Hallgatói Hálózat, a K-Monitor és a Gólya.” 

Az AVM és a Hallgatói Hálózat neve  tüntetések és demonstrációk kapcsán biztos ismert sokak számára, a Gólya weboldalán pedig szövetségesei között nem csak az AVM, de az Artemisszió Alapítvány és a Menedék- Migránsokat Segítő Egyesület is feltűnik. Ezen tanulmányai után került a Kajos lány a Tanextbe, ahol gyermeke születésééig oktatott. 

Mindezek mellett már csak hab a tortán, hogy az iskola, pontosabban iskolák bizonyos tanórákat az Aurórában tartottak meg, de legalább azokat rendszeresen.

Hogy a tanárok közül a cikksorozat megjelenése óta mennyien maradtak az iskola berkeiben, nem tudni. Arról vannak információk, hogy egyes tanárok elmentek (vagy elküldték őket), másokat átraktak máshová, elbújtatták a neoliberális iskolahálózat másik intézményében. És bár voltak ellenőrzések, az iskolák még mindig nyitva vannak.

Nos, ilyen emberek álltak oda tegnap ájtatos papi és tanári mosollyal arcukon, vallva, hogy ők mennyire a köz és a gyermekek érdekében cselekszenek. Miközben Iványi lelkész nyomorult népnek nevezte a magyart, azért nem átallott sipákolni az elvont támogatások miatt, melyekből azért elég szépen meg lehet élni, főleg akkor, ha még az alapellátását sem biztosítják a tanulóknak.

„Ennek a nyomorult népnek szüksége van arra, hogy legyenek bátor, okos, gyönyörűen beszélő fiatalok, akik megtanítanak bennünket sírni, hinni, örülni” – ezt mondta a tüntetésen Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze, korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő. Mert kellenek a tojások, hogy a liberális hüllőkeltetők csúcsra járhassanak. Éppen ezért beszéde végén arra biztatta a tüntetőket, érjék el az ellenzéki pártoknál, hogy kiálljanak a demonstrálók mellett. Csak nem azért, mert amíg ők voltak hatalmon, addig még kevesebb kontrollal, számolatlanul ömlött a pénz a neoliberális fészkekbe, ahol előszeretettel használták ki saját érdekeiknek megfelelően, maguk kényére (kéjére?)-kedvére a sérült és hátrányos helyzetű kicsiket és nagyobbakat, azokat saját, elkorcsosult, liberális világszemléletre edzve?

Na, de nagyon nem kell félniük, hiszen alig két nap alatt a liberális elit összekalapozta a pénzt, legalábbis az Igazgyöngy Alapítvány számára, és esélyes, hogy így lesz a többi iskola esetében is. Hiszen ha Iványi egyháza fenn tudott maradni azután, hogy 2012-ben megfosztották egyházi státuszától, sőt, fokozni tudta tevékenységét az Oltalom Egyesületen keresztül, akkor olyan nagy baj nem lehet a gépezetben. Akkor még mindig kapnak elég muníciót ahhoz, hogy a liberális hüllőkeltetők tojásait hatalmas elánnal gyártsák.

Varga Moncsi – Hunhír.info