- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Trianon 100 – Diktátum rock requiem

Diktátum rock requiem címmel Trianon 100. évfordulójára időzítve jelenik meg a Romer új albuma. A kiadványról Sziva Balázst, az együttes énekesét kérdeztük.

Az album az aktuális HammerWorld magazin ingyenes mellékleteként lesz beszerezhető júniusban. Trianon békediktátumának igazságtalanságát a magyar történelem egyik legnagyobb, máig ható tragédiájának tartja az együttes, amely témához 25 évvel ezelőtti megalakulásuk óta visszanyúlnak. Ezek álltak most össze egy monumentális, egybefüggő 65 perces művé, a rock requiem formájában, amelyben komolyzenei és népzenei hangszerelések, valamint Vári-Kovács Péter színművész szívhez szóló szavalatai adnak új értelmezést a Romertől megszokott stílusnak.

Az album első előzetes megfilmesített dala eredetileg egy 1943-as magyar mozifilm, a Kerek Ferkó főcímzenéje volt. A videóklip elkészítésében a Dextramédia Stúdió nyújtott segítséget.

A csapat frontembere, Sziva Balázs a friss lemezanyagról a Hunhír.infónak elmondta: lemezbemutató koncertet az eredeti tervek szerint a történelmi Magyarország közepén, Szarvason tartották volna június 6-án, de ezt a koronavírus járvánnyal kapcsolatos korlátozások nem teszik lehetővé. “A kialakult helyzet és a fellépések elmaradása miatt találtuk ki az album terjesztésére ezt a nem hagyományos, újságmellékletes megoldást. A HammerWorld zenei magazin hamarosan kapható lesz minden újságosnál, hírlapot árusító benzinkúton és bevásárlóközpontban” – tette hozzá az énekes.

Ezzel a lemezzel egyrészt szeretnénk méltó módon emlékezni és ezzel együtt figyelmeztetni arra az évszázados gyalázatra, ami napi szinten keseríti meg a határon túli testvéreink életét

– emelte ki Sziva Balázs.

Arra a kérdésre, mit vár Trianon 100. évfordulójától, Sziva Balázs így reagált: ahogy a Hív a szabadság dalunkban megénekeltük, “nem lesz itt béke” amíg délvidéki vagy székelyföldi fiatalokat börtönöznek be példastatuálásként, Trianon napját állami ünnepé nyilvánítják a románok és ahogy tudják, gáncsolják az önrendelkezés ügyét. 

neva – Hunhír.info