- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Mindszenty kérése: keresztet a Parlament épületének tetejére!

Bizony nagyon nem ismeri az emberi lélek emberi nyelven kifejezhetetlenül csodálatos világát, aki a szimbólumokat, a jelképeket csupán csak „külsőségek”-nek tekinti. Nagyon nem mindegy, ki miként tükrözteti vissza bensőjét, hitét, világnézetét megjelenésében is. Ugyanez vonatkozik tágabb értelemben is minden közösségre, különösen is a nemzetire.

Ismeretes: a világ méltán legszebbnek tekinthető Parlamentje épületének tetejét oly sokáig a Wass Albert által „elvásott”-nak tekintett „veres” csillag rondította el. Aztán jöttek a jobbnak remélt idők, amikor, Istennek elégszer nem adható hála érte, porba hullott onnan. De helyébe viszont azóta sem került semmi. Pedig lenne mit oda tűzni egyszer s mindenkorra!

Pontosan látta ezt Mindszenty (akkor még Pehm) József, aki 1919 novemberében a zalaegerszegi városi közgyűlésen azt javasolta:

a város forduljon kérvénnyel a magyar kormányhoz, hogy a Parlament épületének tetejére tűzzék ki a keresztet, „Magyarország keresztény jellegének, tisztán keresztény szellemben való kormányzásának hirdetése céljából”.

A képviselő-testület javaslatát „egyhangú lelkesedéssel” el is fogadta! (A javaslatot tartalmazó jegyzőkönyv eredetije megtalálható: Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltár (ZML) V. 1606. Zalaegerszeg város képviselő-testületének iratai, 1919. november, s idézi Paksy Zoltán történész tanulmánya: Mindszenty József nézetei és politikai tevékenysége a két világháború között (http://www.multunk.hu/wp-content/uploads/2017/01/paksyz_14_4.pdf [1]).

Keresztet lehet, sőt kell, helyesebben kellene állítani természetesen megannyi más közterületen is szerte honunkban. Ámde azért a Parlament mégiscsak más, mint a többi, hiszen világszerte tükrözi szimbólumaiban az ország világnézeti hovatartozását. „Ave crux, spes unica”, mondta a keresztény ókor. „Üdvözlégy kereszt, édes reménységünk!” Kell-é vajon ennél több ma is?

Lehet, hogy talán nem is sejtjük, minő elementáris erőt jelentene ebben a mai apokaliptikus időkben a kereszt ilyetén megjelenítése, különös tekintettel az idén szeptemberben éppen Budapesten tartandó Eucharisztikus Világkongresszusra. Adja a meg az Isten, hogy Mindszenty kérése – lehetőleg addigra – valóra váljon!

Ifj. Tompó László – Hunhír.info