- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Cégéres keresztények a NAT ellen

Az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) kiverte a biztosítékot a liberális tábor valamennyi szárnyában. Ügyes húzással azonban a véleménydiktátorok olyanokkal mondatták [1] ki a magukét, akik cégéres keresztények.

A Piarista Gimnázium honlapján a minap több tucat egyházi iskola tanárainak állásfoglalását közölte arról, miért is olyan rossz az új NAT. Mintha a DK propagandaszövegeit olvasnánk, csak kissé közérthetőbben, kevesebb helyesírási-mondatszerkesztési hibával. Mondandójuk lényege: a tanárok továbbra is a templom egerei, működési feltételeik ellehetetlenültek, magasak az óraszámok, csaknem teljesíthetetlenek a diákokkal szemben támasztott tantervi követelmények. Arra azonban, ami a lényeg, hogy az új NAT a humán műveltséget megalapozó tantárgyak egyre magasabb szintű oktatása feltételeinek megteremtését szolgáló rendelkezések életbe léptetését szolgálja, egy lakonikus „köszönjük szépen”-nel sem reagáltak. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajtuk.

Jelenits István piarista szerzetest is szóra bírták, aki viszont nem csatlakozott az aláírókhoz. Több se kellett az Index.hu-nak. A szerzetesnek a nyilatkozat aláírását megtagadó szavait „a Kádár-kor legszebb éveit idéző” megszólalásnak nevezte. Mintha a tanításban megőszült piarista szerzetes azzal, hogy nem áll ellen a kabinet ifjúságfejlesztési terveinek, „kádárista” lenne! S tette ezt pont az a portál, amely amúgy büszkén mutatja fel a Che Guevara-pólókat, ezzel is tisztára mosni akarván az aczéli idők mérhetetlenül piszkos szennyesét!

A piarista szerzetessel amúgy lehetne számos kérdésben irodalompolitikai vitát folytatni (nem kell irányában teljesen pozitívan elfogultnak lenni, főleg azután, hogy Szabó Dezső és Wass Albert kiemelt oktatásával szemben averzióit fejezte ki anno), de most ne tegyük ezt. Ezúttal határozottan álljunk ki mellette. Miért? Mert nem állt be az új (s végre valóban értékközpontú) NAT-ot csípőből elutasítók sorába. Ezért persze maholnap még akár azt is megérhetjük, hogy már róla is azt fogják írni a Kulturkampf éceszgéberei: amit mond, juj, ez maga a fasizmus!

Száz szónak is egy a vége: elég csak azt megnézni, kik is írták alá a NAT-ot valósággal keresztre feszíteni akaró indexes nyilatkozatot. Alig van köztük katolikus intézmény (s az is olyan, hogy inkább ne részletezzük), a többi meg protestáns. (Például a valaha jobb napokat is látott Fasori Evangélikus Gimnázium, amely jó ideje abszolút liberális kezekben van.)

De hogy ne veszítsük el a fejünket: az eddigi jelzések azért azt igazolják, hogy ezen arrogáns liberális értelmiségi különítmény pedagógus képviselőivel szemben egyre többen vannak az olyan pedagógusok, akik munkájuk során nagy ívben tesznek arra, amit ők káricálnak.

Ifj. Tompó László – Hunhír.info