- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Crescentia odaadó asszonya lett urának

Széchenyiné Crescentia mindenben támogatta férje munkáját, a döblingi időszakban is híven kitartott mellette.

1836. február 5-én nősült a legnagyobb magyar: gróf Széchenyi István nem könnyű előzmények után feleségül vette Seilern Crescentia grófnőt. Széchenyi grófot ismerjük, de ugyan mit tudunk Crescentia asszonyról és az ő házasságukról?

Nos, az alig húszéves, osztrák származású grófnő, Seilern-Aspang Crescentia, teljes magyar nevén Seilern-Aspang Mária Crescentia Karolina Maximiliána (1799-1875) tán elhamarkodottan, de tény, hogy feleségül ment a 40 esztendős, kétszeresen özvegy, kilencgyermekes gróf Zichy Károlyhoz (1779-1835) Pozsega vármegye főispánjához.

A nász előzményeit ne firtassuk, hisz a kor szokásai, főleg nemesi szokásai e téren sok-sok, mai észjárással csak nehezen érthető eseményeket alakítottak – még az is lehetséges, hogy az ifjú pár szerette is egymást. A feljegyzések szerint tény, hogy a férjezett Crescentia és a kissé bohém hírű (ld. Stefi gróf), ám az esküvőre már fegyelmezett, s hadi érdemeket is jócskán szerzett vitéz kapitány, Széchenyi gróf 1824. augusztus 2-án találkozott egymással, s azonnal kölcsönös vonzalom alakult ki közöttük.

Hogy ez miben állott pontosan, azt én nem tudhatom, de az bizonyos, hogy Crescentia asszony Zichy Károlynak a fent jelzett találkozásig három, s aztán még négy gyermeket szült.
Az utolsó baba, Zichy Ilona Crescentia Róza (1834) megszületése után a papa elhunyt, s így végre szabad lett az út a szerelmesek előtt – alighogy letelt a gyászév, össze is házasodtak Budán, a Krisztinavárosi templomban.

A házasságból két nagyszerű fiúgyermek született:

Béla István Mária (1837-1908) előbb Sopron vármegye egyik kerületének országgyűlési képviselője lett, majd földrajzi és geológiai kutatóként, illetve utazóként szerzett hírnevet magának.

Ödön György István Károly (1839-1922) nevéhez fűződik egyebek közt a magyar és a török tűzoltóság megalakítása – bár magyarként, de idegenbe szakadt.

Az egymást váltó török szultánok annyira megbecsülték, hogy állítólag ő volt az első keresztény, aki a pasa címet úgy kapta meg, hogy nem kellett hitét elhagynia és a muzulmán hitre áttérnie. Isztambulban a Tűzoltó Múzeum ma is Széchenyi Ödön pasa nevét viseli.

Crescentia sorrendben tizedik gyermeke, Júlia (1844) még születése évében meghalt.

Széchenyi István felesége, Seilern-Aspang Crescentia odaadó asszonya urának: mindenben támogatta férje munkáját, a döblingi időszakban is híven kitartott mellette. Gondoljunk e derék házaspárra szeretettel!

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info