- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

„Megjelent Üdvözítő Istenünk kegyelme minden embernek”

Miről is szól karácsony? Azaz fordítsuk meg a kérdést: miről nem szól? Bizony nem az egymást túllicitáló bevásárlásról. ajándékozásról, vigadozásról. Bizony éppen nem mindarról, amit pedig ma hangsúlyoznak.

Lapozzuk csak fel, mit is mond Szent Pál apostol a mai éjféli mise szentleckéjében (Tit 2, 11-15): „Kedvesem: Megjelent Üdvözítő Istenünk kegyelme minden embernek s arra oktat minket, hogy tagadjuk meg az istentelenséget s a világi vágyakat, s éljünk józanul, igazán és jámborul e világon, várva a boldog reménységet, s a nagy Isten és Üdvözítőnk Jézus Krisztus dicsőségének eljövetelét, ki önmagát adta értünk, hogy megváltson minket minden gonoszságtól, s jó cselekedetekre igyekvő, tulajdon népévé tisztítson. Ezt beszéld, erre buzdítsd Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.”

A páli sorokban említett kegyelem valójában nem más, mint Isten Fiának, Jézus életének folytatása mibennünk. Erről azonban mintha a ma embere még annyira sem akarna tudni, mint bármely korábbi koré. Zarándoklunk egyik plázából a másikba, de elkerüljük a templomot, Jézusból Jézuskát faragunk, a betlehemi jászolt gyermekded mesebetétnek tartjuk – jó esetben, mert különben még úgy sem tűrjük el.

Akit várunk, azelőtt tisztelgünk. Ha vendégségbe megyünk, tisztán jelenünk meg. De vajon Jézussal is így bánunk? S ha nem, miért jajgatunk folyton, okolunk mindig mindenkit tragédiáinkért, csak éppen önmagunkat nem?

Szentviktori Ádám (1122-1192) francia Ágoston-rendi szerzetes-költő írta: „Nemzetekre fény hasadt, / Kik halálos árny alatt / Sötétségben ültenek. / Vigadozz szegény világ, / Mert a Szűz ma Kisfiát / Számotokra szülte meg.” (Sík Sándor fordítása) Mindenkor igaz sorok. A fogyasztói „kultúra” sátánpajzsa, a materializmus nyújtotta halál, a liberalizmus felkínálta sötétség közepette mitől, helyesebben kitől is várjuk a szabadulást, ha nem az egyedül illetékestől, vagyis a betlehemi Kisdedtől, a világ egyedüli győzedelmes Királyától, akinek kegyelme ma is elérhető minden embernek? Ennek tudatában kívánunk minden kedves Olvasónknak Krisztus Urunk kegyelmével teljes karácsonyt!

Ifj. Tompó László-Hunhír.info