- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A határon kívüli magyarok helyzete legyen kiemelt ügy!

A  Mi Hazánk Mozgalom elvárja a frissen megválasztott Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős magyar biztosától, Várhelyi Olivértől, hogy kiemelt ügyként kezelje a határainkon kívül rekedt nemzettestvéreink helyzetét.

A párt szerint Szerbia uniós csatlakozásával nem járhatunk úgy, mint Romániáéval, így a magyar kormány nem támogathatja azt is feltétel nélkül. A kormányzatnak először egyeztetni kell a délvidéki magyarsággal és utána megfogalmazni a támogatás feltételeit. Amennyiben ezeket Szerbia nem teljesíti, úgy Magyarországnak élnie kell a vétó jogával – hangsúlyozza a Mi Hazánk.

A biztosnak közben kell járnia azért, hogy végre megnyugtatóan rendeződjön az Erdélyben élő magyarság, Európa legnagyobb jogfosztott nemzeti kisebbségének ügye és a román hatalom ne korlátozza tovább a székelyek nyelv- és nemzeti szimbólum használatát, és a lehető legrövidebb időn belül engedjék szabadon a politikai koncepciós perben elítélt székely hazafiakat – várja el Várhelyitől a Mi Hazánk.

Úgy vélik, a biztosnak nyomást kell gyakorolnia Ukrajnára is a kisebbségek, elsősorban a kárpátaljai magyarok jogait súlyosan korlátozó nyelvtörvény azonnali eltörléséért, valamint a magyarok megfélemlítését célzó alvilági és titkosszolgálati módszerek azonnali befejezéséért.

Hunhír.info