- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Március 15.: akcióban a nemzeti jogvédők

Több jogsértést is elkövetett március 15-én a rendőrség a Nemzeti Jogvédő Alapítvány hétfőn bemutatott – az ünnepről készült – jelentése szerint. A jogvédők szerint visszatérő jelenség a minden jogalapot nélkülöző előállítások sora is, ugyanis voltak olyanok, akiket azért állítottak elő, mert zászlót, transzparenseket lobogtattak és nemzeti jelképeket viseltek, azonban a rendezvényt nem zavarták meg.

A jelentést Gaudi Nagy Tamás, az alapítvány ügyvezetője egy budapesti kávéházban ismertette. Az alapítvány szerint a februárban hatályba lépett úgynevezett “lex tojás” törvény rendelkezései alkotmánysértően tág és önkényes értelmezési lehetőséget biztosítanak a rendőrségnek.

Gaudi elmondta: a rendőrség március 15-én többször is aránytalan és szükségtelen módon korlátozta a gyülekezési jogot és megfélemlítő erődemonstrációkkal próbálta rendszabályozni a jogaikat gyakorló polgárokat. Gyakoriak voltak a “zaklató” igazoltatások, ruházat és csomagátvizsgálások. A jogvédő szerint az is aggályos volt, hogy a rendőrség egyetlen vonulásos rendezvényt sem engedélyezett.

A jogvédők szerint visszatérő jelenség a minden jogalapot nélkülöző előállítások sora is, ugyanis voltak olyanok, akiket azért állítottak elő, mert zászlót, transzparenseket lobogtattak és nemzeti jelképeket viseltek, azonban a rendezvényt nem zavarták meg. A már előállítottakkal is súlyos jogsértések történtek. A Gyorskocsi utcai fogdában az fogvatartottakat nem az előállító helyiségben, hanem fogdában tartották, ráadásul meztelenre vetkőztették őket és a testüregeiket is átvizsgálták.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány a jelentést még ezen a héten eljuttatja Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitányhoz és levélben kérik arra, hogy a képviselőik a jövőben hatékonyabban működhessenek együtt a rendőrséggel. Azt szeretnék, hogy ezek után ne akadályozzák őket munkájukban és könnyebben bejuthassanak azokhoz, akiket utcai megmozdulásokról állítottak elő – tette hozzá Gaudi Nagy Tamás.

F.H.

HunHír.Hu kommentár:

Kénytelenek voltunk átvenni a liberális hírügynökség tudósítását, mert a hírportálunk nem kapott meghívást a rendezvényre. De hát miért is ne működne ez így a “szélsőjobb” oldalon.

HunHír.Hu