- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Mondjátok meg robotzsaruitoknak, hogy a nemzeti színű szalag nem tiltott jelkép

Az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdai közleményében kiemeli, hogy a nemzetiszínű szalag vagy a síp viselése az elmúlt években egyfajta vélemény kifejezéseként, tiltakozásként jelent meg a budapesti utcákon. Szabó Máté szerint ezért a véleményüket ilyen módon kifejezők igazoltatása “egy megítélés alá esik a vélemény közlésének előzetes betiltásával, vagyis a cenzúrával”.

A jelentés foglalkozik azzal is, hogy október 23-án azonban volt olyan rendezvény, amelynél a szervezők határozott kérése ellenére a rendőrök a beléptető kapuknál, illetve azok közvetlen előterében igazoltattak, csomagokat és ruházatot vizsgáltak át. Ezzel összefüggésben Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvény, az ott tartózkodók biztonságának védelme, a gyülekezés békés jellegének fenntartása a törvény szerint a rendező kötelezettsége, a rendőrség pedig csak felkérésre működik közre.

Az állampolgári jogok biztosa szerint a rendőrségi eljárás nem korlátozhatja a gyülekezés szabadságát és a véleményszabadság szorosan hozzá kapcsolódó jogát. Márpedig a szervezők kifejezett előzetes tiltakozása ellenére alkalmazott “új beléptetési rend” objektíve alkalmas volt arra, hogy a részt venni kívánókat távol tartsa a rendezvénytől, szükségtelenül és aránytalanul korlátozva a békés gyülekezés jogát – írja az ombudsman.

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának munkatársai, akik több rendezvényen is megjelentek, azt tapasztalták, hogy “bár a tömegkezelési feladatokat megelőző eligazításokon rendszeresen felhívják az állomány figyelmét az azonosító számok megfelelő felhelyezésére a rendezvényeket biztosító rendőrök ebben meglehetősen kreatívak”. Úgy látják, a szabályozás hiányosságára vezethető vissza az is, hogy a védőfelszerelésen lévő azonosító nem egyezik meg a rendőr jelvényén szereplővel, és a tépőzáras hímzett számok már közelről se olvashatók le egyértelműen – áll a jelentésben.

Kapcsolódó link:
Dosszié 2008. október 23-áról [1]

HunHír.Hu