- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

11 év nemzeti rock

Ahogy változnak az idők, úgy változnak a történetek, és kerül új megvilágításba minden, sokszor és sok helyütt, még akár olyan formában is, hogy az idő távlatából van, aki rosszul emlékszik, vagy valamiért rosszul akar emlékezni.

Egy a lényeg, a Romantikus Erőszak elnevezésű formáción kívül, amely lassan két évtizede megállás nélkül nyomja a hazafias rock and rollt, és a ska alapú zene különleges ötvözetét, a kilencvenes évek végére az új évtized elejére, vagyis a Pannon Rádió indulására 2000 októberére már minden korábbi nemzeti töltetű zenét játszó együttes régen feloszlott, és amíg a Pannon Rádió Rockszerda adásnapja fel nem fedezte és nem biztosította az éteren kívüli megismerést ezeknek a csapatoknak, egyik zenekar sem működött, illetve nem volt már aktív. A zenekarok ismételt nagy háttértámogatással és rábeszéléssel történő összerántása pont 11 évvel ezelőtt, május elsejéhez datálódik, hiszen a MIÉP Hajógyári szigeti majálisán jött oda jött hozzám egy addig személyében ismeretlen fiatalember, Mazula Imre, a szintén akkor már nem létező kedvenc, populárisabb, hazafias rockot játszó együttes, a Magozott Cseresznye főnöke.

2001-es MIÉP-majális megszervezését, illetve az egész produkció levezénylését rábízták a Pannon Rádióban a szombat-vasárnapi napot vivő, jelenleg elismert politológusként nagy ismertségnek örvendő Zárug Péter Farkas és Foskolos Gizella akkori szerkesztő-műsorvezető, illetve a Rockszerda adásnap csapatára.

Az előzetes forgatókönyvnek megfelelően ezen a MIÉP-majálison már volt minden, politikusok, közéleti személyiségek, Dörner Gyuri és Mónár Irén nevezetű speciális zenei ötvözetet játszó csapata, valamint az est fénypontja, akkor még teljes szívvel-lélekkel a MIÉP szekerét toló országgyűlési képviselőjelölt aspiráns Nagy Feró és a Beatrice Gidófalvy Attilával megerősítve.

Az est végén aztán a Piros-fehér-zöld című nóta át is csapott egy nagy össznépi ünneplésbe, de addig már a technikus, Kiss Laca kellőképpen felizzította a hangulatot a hangszórókból dübörgő Egészséges Fejbőr, Magozott Cseresznye, Nemzeti Front, Oi-kor, Magna Hungária, valamint az Akcióegység felvételeivel.

Majális-szinten tehát ekkor szólaltak meg hanghordozóról nagyközönség előtt az alvó zenekarok, de mint említettem, a rendkívül aktívnak és szolgálatkésznek tűnő Mazula számos pozitív és előremutató elgondolásban egyből a segítségéről biztosított. Először a Rockszerdába hívtam be Mazulát és toltuk a zenekar korábbi szerzeményeit, de akkor már érződött, hogy Mazula megértette: ilyen kommunikációs háttérrel egyszerűen nem lehet hagyni, hogy a Rockword lemezboltból az új közönség tagjai elvisznek és megvásárolnak minden korábbi ott porosodó CD-t, viszont egy zenekar sem működik.

A lemezek utánnyomása, a rajongók számára és a Pannon hallgatói számára lehetővé tette az otthonismerkedést is ezekkel a csapatokkal és muzsikájukkal, de éreztem, hogy meg kell felelni annak az igénynek is, hogy ezek a zenekarok megérti a rádió adta óriási kommunikációs lehetőséget, túlteszik magukat korábbi esetleges sérelmeken és áttörik az elhallgattatás falát és bevállalják, hogy hamarosan ismét összeállnak és megpróbálnak élőzenével is új-régi zenekarként funkcionálni.

Mazula aztán szinte havi vendége lett a Rockszerda egyik esti műsorának, nagy tenniakarással szervezte ő is az alvó zenekarok tagjait, illetve főnökeit egy közös beszélgetésre, ami aztán a Pozsonyi út egyik sörözőjében véglegesen “megpecsételte” a nemzeti rock sorsát. A csapatok megértették és bevállalták, hogy élni kell a lehetőséggel, és előbb-utóbb mindenki felveszi a rég letett hangszereket.

De ez már egy másik történet, hamarosan majd innen folytatom.

Letölthető:
Hallgass bele a zenekarok számaiba! [1]

G. Kirkovits István – HunHír.Hu