- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Zsidó zsidó a Nobel-díjas holotúlélő

Nem szívesen gondolok bele, hogy az antiszemitizmus új hulláma jelentkezett Magyarországon, még ha csak kis szegletekben is – mondja a Népszabadságnak adott interjújában Elie Wiesel Nobel-békedíjas író (81 éves), a Bostoni Egyetem bölcsészkarának professzora. Amint arról a HunHír.Hu beszámolt, a holokauszt-túlélő hazánkba készül.

Wiesel nyugtalanító és aggodalomra okot adó jelentéseket kap kézhez, szegény nem szívesen gondol bele, hogy az antiszemitizmus új hulláma jelentkezett Magyarországon, még ha csak kis szegletekben is. Nem szívesen gondol bele annak lehetőségébe: a mai Magyarországon eltűrhetik a rasszista gyűlöletet és a zsidóellenes rigmusokat bizonyos személyek és csoportok részéről. Wiesel szegény nagyon fél, mert őt annak idején Magyarországról deportálták a csúnya csendőrök (és hála az égnek, mégis itt van ő is!), de azért minden bátorságát összeszedve és ellenérzéseit legyőzve mégis eljön hozzánk. Kíváncsi, hogyan alakulnak majd a dolgok.

Ez a Wiesel Máramarosszigeten született, ami mint interjújában mondja “ma Romániában található, nem Magyarországon”. De azért azt mondja, picit magyar is. “Bizonyos értelemben igaz ez: noha otthon főleg jiddisül beszéltünk, azért magyarul is”. Természetesen elsődlegesen „zsidó zsidóként” határozza meg önmagát. “Zsidónak születtem, így is élek, zsidó kérdésekkel foglalkozom. Tanár és író vagyok – zsidó tanár és író. Emberjogi, humanitárius tevékenységet is végzek, örömmel és szuverén módon harcolok egyetemes értékekért, mások jogaiért – de ezt is zsidóként teszem.”

Az Izraelt elítélő Goldstone-jelentéssel kapcsolatban is persze megvan a maga véleménye, ha valakit érdekel: “– Teljes mértékben ellenzem. Azt gondolom, hogy a mandátuma helytelen. Ismerem az embert (Richard Goldstone dél-afrikai bírót – a tud. megj.) és mélységesen tisztelem, de nem lett volna szabad elfogadnia a mandátumot az Emberjogi Tanácstól, amely a pincétől a padlásig abszolút Izrael-ellenes szervezet. Ennek az elődje szervezte a szégyenletes durbani konferenciát. (A 2001-es Világkonferencia a rasszizmus ellen Izraelt állította a pellengérre – a tud megj.)”

HunHír.Hu