- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A fiatalok körében a Jobbik a legnépszerűbb

A választók nagyobb arányban emlékeztek arra, hogy a győztes Fidesz-KDNP-re szavaztak, mint amekkora támogatottságot a győztes pártszövetség a területi listákon valójában kapott – olvasható a Tárki Társadalomkutatási Intézet felmérésében.

A választások után már megszokott “győzteshez húzás” néven ismert jelenségnek megfelelően idén az országgyűlési választás első fordulója után a megkérdezettek 64 százaléka emlékezett úgy, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazott a területi listán, holott a valóságos eredmény 53 százalék volt.

A megkérdezettek állításai alapján az átlagosnál nagyobb arányban vettek részt a választáson a magasabb iskolai végzettségűek, vagyis azok, akik legalább érettségiztek. Az egyetemet és főiskolát végzettek 92, illetve 88 százaléka, a szakközépiskolát és gimnáziumot végzettek 80, illetve 82 százaléka mondta azt, hogy részt vett a voksoláson.

A fiatalok és az idősek valamivel alacsonyabb, a középgenerációk pedig magasabb arányban emlékeznek úgy, hogy szavaztak az első fordulóban.

Az egyes korcsoportokban a pártokra adott szavazatok emlékei is nagyon eltérőek. Az MSZP-re a legidősebbek, a Jobbikra a legfiatalabbak szavaztak emlékeik szerint az átlagosnál többen.

HunHír.Hu