- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Amikor egy homokos róka egy bak nyúllal közösül

Szakács Árpád lassan könyvvé terebélyesedő elemzéssorozata, a „Kinek a kulturális diktatúrája” legújabb, a „Magyar Idők” mai számában megjelent (XIV.) részét olvasva sincsen persze semmi új a nap alatt, ugyanis sokszor már mintha a két világháború között szerte Európában tort ült volna a deviancia a normalitás fölött.

No de lássuk Szakács Árpád sorozata legújabb részének talán legjellemzőbb részletét!

„Az európai művészet egyik csúcsa” – így jellemezték az egyik magyarországi önkormányzat által finanszírozott lapban a Chapman testvérpár, Dinos és Jake munkásságát. Természetesen mindezt abból az alkalomból, hogy nemrég hazánkban üdvözölhettük a két úr munkásságát, és nyilván sejthetik, most sem Soros György finanszírozta a kulturális csúcsmászást.

A különböző fajú állatok közösülésével és egyéb aktusok ismertetésével foglalkozó Chapman-féle művészetet most nem mutatjuk be, elvégre miért ne kívánhatna meg közösülési szándékkal egy homokos róka egy bak nyulat? Arra ellenben rá kell világítanunk, hogy Dinos és Jake Chapman úr igencsak különösen viszonyulnak a kereszténység jelképeihez. Mások mellett ilyen fantasztikus alkotásokkal örvendeztetik meg rajongótáborukat: Jézus a kereszten mint a McDonald’s étteremlánc bohóca, Szűz Mária szétvágott arccal, akár egy zombi Frankenstein-szörny, a gyermek Jézus szájából pedig férgek ömlenek.”

Kell-e ehhez kommentár? Aligha. Legfeljebb annyi, hogy bizony már a boldogult Ferenc József-i időkben is gyakorta léhák, cédák, prostituáltak, illetve általában megveszekedett ateisták keltek egymással versenyre színdarabokban az emberi nem végső lejáratása céljából, éspedig még egy Sade Márkit is meghazudtoló nyerseséggel – amúgy részleteket minderről bőségesen ad Zoltvány Irén irodalomtörténész könyve (Erotika és irodalom, 1924).

Azonban ne nagyon csodálkozzunk azon oly nagyon, hogy ma viszont még inkább sikerül az embert a saját természetéből kiforgatni. Csak most már minden sulykot elvetve. Merthogy, visszatérve Szakács Árpád írásához, ne feledjünk valamit: állatokkal azok közösülnek, akik embertársaikkal vagy nem képesek, vagy nem hajlandók ilyen kapcsolatra.

Sapienti sat!

Ifj. Tompó László – Hunhír.info