- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Orbán sála, az MLSZ szigora, Csicserin humora

Joggal kaphatja fel a fejét a kedves olvasó, hogyan is kerülhetnek a rövid írás címébe olyan dolgok, melyeknek látszólag semmi közük sincs egymáshoz? 

Már a múlt év novemberében is felmerült bennem, hogy reflektálni kellene a magyar kormányfő a történelmi Magyarországot megjelenítő sála miatti ostoba felvetésekre. Mindenki tudhatja, a környező államokban, Nyugat-Európában, de sajnos hazánkban is működnek a magyargyűlölő erők. A téma akkor gyorsan lekerült a napirendről, de most az MLSZ korlátozásai révén ismét felmerült. 

A vitatott sál az egyik nemzeti portál képén
Az MLSZ által tiltott ábrázolás. Talán túlzott óvatosságból fakad?

Beszéljünk tehát kissé az Ararátról. A Biblia szerint talán itt kötött ki az özönvíz után Noé hajója. Örményország közel 2500 éves történelme során a Kaukázus térsége kiemelkedő szintű civilizációját teremtette meg, mintegy 2000 éve felvéve a keresztény vallást, jelképévé vált az Ararát. A magyarsághoz hasonlóan sokat harcolt fennmaradásáért, azonban a török és iráni népek között folyamatosan elszigetelődött. Történelmi útja, a védőhatalom keresése a cári Oroszország felé közelítette. A XIX. század végétől vívott függetlenségi küzdelmei, az I. világháború, majd az 1922-ig tartó, a modern Törökország ellen vívott küzdelmei mindkét oldalon súlyos és tragikus veszteségekhez vezettek. Az ifjútörök forradalom és szabadságharc győzelme után a szovjet állam védőernyőt jelentett az örmények és államiságuk számára. A szent hegy, az Ararát a határ török oldalára került. Ma is ott van. 

Az Ararát. Talán Noé hegye volt
Szovjet-Örményország, de a mai Örmény Köztársaság címerében is látható az Ararát

Az 1920-as években stabilizálódtak az európai viszonyok, az igazságtalan békeszerződések ellenére felcsillant a békés együttműködés lehetősége. Az együttműködés fontos színhelye a genfi székhelyű Népszövetség volt. 

Nos, a 20-as évtized egyik népszövetségi vitájában a fiatal Török Köztársaság külügyminisztere felvetette, hogy mit keres Szovjet-Örményország címerében az Ararát, mikor nem Örményország területén van. A szellemes válasz nem késett. Az eredetileg orosz arisztokrata származású, óriási intellektus, Georgij Vasziljevics Csicserin (1872-1936), Szovjet-Oroszország külügyi népbiztosa rendkívül szellemes választ adott: a félhold sincs Törökország területén, mégis ott van zászlaján. 

Csicserin a 20-as években

Vagyis nem lehet összefüggésbe hozni egy jelképet és a konkrét területi hovatartozást. 

Tehát senki nem kérdőjelezheti meg jelképeinket, értékeinket. A többi európai állam területvesztésétől eltérően igazat kell adnunk Bethlen István volt miniszterelnökünknek, Magyarországtól nem tartományokat csatoltak el, hanem feldarabolták. 

Ismételten, nem példaként az adott ország számára fájdalmas, egyes tartományok (pl. Elzász, Dobrudzsa, Dél-Tirol) elcsatolásáról, hanem egy 1000 éves, európai védőbástyát jelentő, civilizációt teremtő állam feldarabolásáról, tönkretételéről van szó.  

Így ne tiltsák meg a magyarok számára a hajdani ország-tönkretevők szellemi utódai: a nyugati szabadkőművesek, a környező államok sovinisztái, de a hazai téveszmés személyek sem a jelkép használatát. 

Ahogyan az örmények szívében ott az Ararát, a miénkben pedig a történelmi Magyarország. 

Károlyfalvi József – Hunhír.info