- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ez az a nap

Karácsonykor Keresztelő János életéből azt a részletet szeretném kiemelni, amikor beteljesednek az ősi ígéretek, mindazok, amiért ő megszületett, amit Isten olyan régen és szépen eltervezett az emberiség életében.

Máté 3:13 „Akkor eljöve Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék ő általa”

Karácsonykor Keresztelő János életéből azt a részletet szeretném kiemelni, amikor beteljesednek az ősi ígéretek, mindazok, amiért ő megszületett, amit Isten olyan régen és szépen eltervezett az emberiség életében. Keresztelő János miután elkezdte az ő munkásságát, lement a Jordán partjára és prédikálni kezdett. Prédikációjának hatása és híre, személyiségének és üzenetének hitelessége hamar bejárta az egész országot. Meghallva a kiáltó szót a pusztában, nagyon sokan meg is keresztelkedtek és bűnbánatot tartottak. A Szentírás leírja nekünk, hogy voltak ezek között egyszerű emberek, voltak asszonyok és gyermekek, katonák, rómaiak, vámszedők mindazok, akiknek a lelkét és életét megérintette János prédikációjának üzenete: „térjetek meg, mert elközelgetett az Isten országa…”. Ez így ment minden nap: az emberek kitódultak Jánoshoz, ő prédikált, aki akarta és kérte, azt megkeresztelte a Jordán partján. Mindaddig, amíg egy napon Jézus meg nem állt a folyó partján, mert akkor minden megváltozott! János abbahagyta a prédikációt, a keresztelést, az emberek gyámolítását és új fejezet kezdődött el a történésekben. Egy olyan új korszak, amiért most mi is ünnepelhetünk, meggyújtjuk minden évben az adventi koszorún a gyertyákat, karácsonyi énekeket énekelhetünk és emlékezhetünk adventra, karácsonyra, Jézus Krisztusra, mint eljött Isten Fiára, a megszületett Messiásra! És mindezt azért tehetjük, mert Jézus elment Jánoshoz a Jordán partjára. Itt egy nagyon fontos üzenet van elrejtve, amit csak ki kell bontanunk, úgy, mint egy becsomagolt karácsonyi ajándékot, csak ezt nem az emberek készítették elő, hanem maga az Élő Isten, nekünk ma élő embereknek is. 

Eljött az a nap, amire már senki sem gondolt, nem várta: hogy Istennek minden szava, ígérete valóra válik és beteljesedik, hiszen emberileg a legrosszabb korban született meg János. Ám Isten tudta, mikor fog bekövetkezni, eljönni az a nap, amikor évezredek, évszázadok ígérete valóra válik, amikor mindenki megláthatja majd, hogy az Isten nem hazudik, hogy nem volt alaptalan az emberiség reménysége és bizalma benne. Képzeljétek el, mit érzett ez a János is! Különleges körülmények között születik meg, születése után kint él a pusztában és egész gyermekkorában arra készül, hogy majd egyszer ez a Jézus eljön és megáll előtte. Igen ám, de azóta az ő életében is eltelt 30 év és nem történt semmi sem. Csinálta ő a maga dolgát, beteljesítette a maga küldetését, de azóta teltek-múltak a napok az évek és csak azt látta: vannak sokan, akik hallgatnak rá, de vannak olyanok is, akik kinevetik, megvetik és gyűlölik, akik a vesztét akarják. Biztos felmerült benne is az a gondolat, mit ér az én prédikációm, a keresztelésem, az a sok hátratétel, ha nem hitelesít engem, a Jordán partján nem mutatja meg önmagát az embereknek. Ám akkor eljött Jézus! Ez olyan biztatása Igénknek, amit talán most nem is értünk és nem fogunk fel igazán. Mindenki életében egyszer eljön az a nap, amikor megáll mellette Jézus, ebben nincsen kivétel! Jézus úgy szeretne mindannyiunk mellett megállni, mint János mellett. Mert annak a napnak, Isten akarata szerint a kegyelem napjának kell lennie. Az öröm, a békesség, a reménységek beteljesedésének csodájává kell lennie az egyéni életben. Annak a napnak úgy kell bekövetkeznie, hogy egy elvehetetlen, kitörölhetetlen öröm, boldogság, megnyugvás szülessen az emberben: engem nagyon szeret és elfogadott az Isten, mint gyermekét! Átölelt ő, a jézusi szeretet, kegyelem és bűnbocsánat által. Az én életemben is eljött ez a csodálatos Jézus, és mindazt, amit a jó ember Nikodémusnak, a házasságtörő Mária Magdalénának, a vámszedő pénzéhes Zákeusnak adott, azt nekem is odaadhatta! Új és tiszta lapot, lelkem békességét, örömét és boldogságát, mert az én életemben is eljött az a nap, amikor ez valóra válhatott! És már nem azért hiszek Jézusban, mert ezt tanították nekem, mert mások azt mondják, mert bajban van az életem, hanem azért, mert én legalább annyira átéltem az ő közelségét, valóságát, mint ahogyan János is a Jordán partján!

Keresztelő János mutathatta be az embereknek az Élő Isten Fiát, aki karácsonykor megszületett erre a földre, de akkor a pásztorokon, a bölcseken kívül még senki sem értette. Senki a betlehemi éjszakában, hogy mi is történt valójában! Miért mozdult meg a menny, miért érkezett a földre Gábriel angyal, miért énekeltek az angyali seregek. Senki nem értette, hogy Heródes miért félti a trónját, miért rendelt el vérengzést. Ott még akkor senkinek sem állt össze igazán, ám most, amikor eljött a nap, elkezdték összerakni a képet, s megérteni, miért is tűnt fel ez a János itt a Jordán partján, miért prédikált ilyen keményen. Mert eljött az Isten Báránya, aki egy új világot, egy új korszakot indított el az emberiség történelmében. 

Visszatekintve mi már tudjuk: „Jézus ügye”, bár látszólag leverik, megölik és keresztre feszítik, Keresztelő Jánost is elhallgattatják, megállíthatatlan. Jánossal, Jézus megkeresztelésével, elindul az újszövetség, a keresztyénség, ami majd túléli Heródest, Kajafást, Pilátust, még a római birodalmat is, mert az a nap, amikor Jézus megállt a Jordán partján, világot, emberi életeket és sorsokat megváltoztató nappá lett! 

Van egy nap a naptárban, amit a te szerető mennyei Édesatyád úgy rendelt el, hogy az a Te napod lesz! A te napod, amikor melletted, előtted áll majd meg ez a Jézus és azt mondja, hozzád jöttem most! Hogy téged is átölelhesselek, megválthassalak, hogy tisztává tegyem Isten előtt az életed, mert neked is elkészíttetett az a kegyelem, ami Bennem eljött erre a földre. Mindezt azért teszem, hogy olyan tiszta lelkű legyél, mint a pásztorok, olyan imádat és szeretet szülessen a szívedben, mint ami a bölcsekében volt, olyan hűséges legyél, mint Keresztelő János és olyan boldog lehess, mint amilyen én vagyok, ha az enyém leszel! És ennek most itt lehet a napja és lehetősége, imádkozz ezért, és én ott leszek veled! 

Dr. Kálmán Csaba
református lelkipásztor

Hunhír.info