- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Angol kereszteslovagok Katarban

Messze nem vagyok Nagy-Britannia története és kultúrája szimpatizánsa, ugyanakkor meg kell állapítani, hogy a 65 milliós hajdani világhatalom kultúrája, politikai kultúrája, hagyományápolása rendkívül tagolt, sokszínű, és azt sem tagadhatjuk, hogy képvisel jelentős értékeket is. 

Csak néhány érdekes, szembenálló példa, létezett a két világháború között angol nemzetiszocialista és fasiszta mozgalom, viszont működtek akár a Munkáspárt, akár a Konzervatív Párt soraiban cionista tagozatok is. Máig él a világ erőforrásait a gyarmatosítás révén a saját gazdagodás céljaira felhasználó hajdani világbirodalom kultusza, léteznek nemzeti-, faji szupremácisták, de a beteg ideológiát képviselő BLM, vagy a genderideológiák hívei egyaránt. Voltak, vannak szociálisan érzékeny baloldali munkáspártiak, klasszikus neoliberálisok egyaránt. 

Őrzik történelmük különféle hagyományait Cromwell vasbordájúitól, a II. világháborúig. 

Most talán térjünk vissza kissé régebbi időszakokra. Ismeretes, hogy közel 800 éve Európa legjelentősebb uralkodói: Barbarossa Frigyes német császár, Fülöp Ágost francia, Oroszlánszívű Richárd angol és II. András magyar királyok keresztes háborúkat indítottak a Szentföldre. E háborúkat összetett célok motiválták: a népességtöbblet levezetése, hódító és kereskedelmi célok, ugyanakkor a keleti keresztények védelme és a keresztes államok megsegítése is. 

Európa és a Kelet tehát nem csak az antikvitásban, hanem a középkor folyamán is konfliktusokba keveredtek. 

Mindezek kapcsán e rövid írás apropója, hogy a VB helyszínein, a stadionokban nagyszámú angol szurkoló jelent meg a mintegy 800 évvel ezelőtti angol kereszteslovagok öltözetében. Nos, megjelenésük történelmi megközelítésben meglehetősen érdekes és látványos. A szurkolók mellén a középkori Angliát jelképező Szent György-kereszt, némelyikük játékból még műanyag sisakot, vértet öltött, és szintén műanyag karddal jár. 

A fiatal angol szurkolók között népszerű a Szent György-kereszt

A FIFA meglehetős gyorsasággal betiltotta a lovagi öltözetben való megjelenést a mérkőzéseken. A katari rendőrök is tiltólag viszonyulnak a látványhoz, nem engedik be az így öltözött sportolókat a mérkőzésekre. 

Szigorú rendőri fellépés a „kereszteslovagok” ellen

Talán még azt is megérthetjük, hogy a Szent György-kereszt és a kereszteslovag jelmez az adott helyen esetleg provokációnak tűnhet, bár idáig sohasem érkeztek el a keresztesek. Ugyanekkor e tiltás más kérdésköröket is érinthet. 

Ha esetleg adott esetben összehasonlítást teszünk Európával, akkor felmerülhet a kérdés, hogy hol és mi is tűnhet provokációnak. 

Az extrém, baloldali-liberális szabadkőművesek jelen vannak az európai történelmi egyházakban, a liberális és zöld pártokban. Ennek az európai, keresztény kultúrát folyamatosan romboló megnyilvánulásaival sajnos meglehetősen sűrűn találkozhatunk. 

Ismeretes Bordeaux polgármesterének karácsonyfát betiltó döntése, mely arra hivatkozott, hogy sérti az iszlám közösség „érzékenységét”. 

Szintén hasonló elvre hivatkozott Stockholm evangélikus, leszbikus párkapcsolatban élő püspöke, mikor el akarta távolítani a svéd főváros a Tengerészek temploma csúcsán levő keresztet. 

Eva Brunne szerint a kereszt diszkriminatív

A VB tehát politikai-világnézeti konfliktusok színtere is, kezdve az iráni nők egyenjogúságért vívott teljesen jogos küzdelme támogatásától egészen a szánalmas LMBTQ-propagandáig. 

Kiindulópontunkhoz visszatérve, az talán még elfogadható, hogy a katari hatóságok és a FIFA, bizonyára a konfliktusok megelőzése céljából, korlátozzák a kereszteslovagnak öltözött szurkolókat, azonban az elfogadhatatlan, hogy a szabadkőművesek téveszméinek Európa behódoljon. 

Befejezésképp egy üdítő ellenpélda. A rendkívül népszerű Isztambuli menyasszony című török filmsorozatból mellékelünk egy kockát. 

A képen Asli Enver és Özcan Deniz előtt egy karácsonyfát láthatunk. 

A mai török filmművészet toleránsabb, mint az európai szabadkőművesek? 

Károlyfalvi József – Hunhír.info