- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kamaszoknak, fiataloknak, meg aki esetleg gondolkodóba esik 1956 alkalmából

A rend és a szabadság, amiről most írok. Vajon te fulladoztál-e valaha a szabadságtól való elzártságban, a dohos, avítt szagú rendszernek mondott rendszertelenségben? Tudod-e, hogy mi az a csengőfrász (AVO), az istállóban lakás, az éhezés, hogy elviszik a szülődet és nem tudod hová, hazajön-e élve, egyáltalán látod-e még valaha?

Tudod-e, milyen érzés, hogy sóvárogsz a kenyér után, de nincs, mert nem engedik az apádat dolgozni? Tudod-e, milyen érzés fázni és éhezni? Tudod-e, milyen érzés, hogy a funkcionáriusok gyerekeinek szép ruhára és cipőre telik, olcsóbban vásárolhatnak a diplomata boltban, ahol minden van, még csont és mócsing nélküli hús is, amit te még nem is láttál, nem hogy ettél volna? Hogy a te felmenőid által verejtékkel felépített többgenerációs épületben laknak, te meg társbérletbe szorulsz, közös konyhába 3 másik családdal. Hogy használt tankönyvekből tudsz csak tanulni? Hogy a könyveiteket széthordják, a Bibliátokat WC-papírnak szabdalják fel?

Tudod, Ifjú Barátom, a szabadságra vágyó embernek az igazi szabadságot a rend jelenti, de annak a hiánya a káosz, amihez legtöbbször átgondolatlan, spontán lázadásokon át vezet az út. Mert miért is lázad az, akinek mára csaknem mindent az ölébe hullattak azok, akik a fentieket átélték és rendre vágynának idősödő és idős korukra? Neked minden jár, anélkül, hogy ezért megszenvedtél, sőt megdolgoztál volna. JÁR. Csak úgy! Vajon megvan-e benned a teljes, vagy teljesnek vélt szabadság elnyeréséhez a saját lelki feltételrendszered? Óhajtasz-e egyáltalán rendet? Le tudod-e írni, hogy a Te képzeletedben mi az a rend? Mi az a nyugalom? Mi az, hogy élni hagyni rendben másokat is? Nem hiszem. Hiszen számodra a múlt, a nemzet múltja elmúlt, a jövő pedig még nem jött el, és a jelenedet nem tudod lelkiismeretesen megítélni addig, amíg a saját lelkedben és szellemedben nem rendezed el a gondolataidat főleg a múltról. Tanulságként a mások múltjáról. Úgy igazán reálisan.

Végy néhány példát! A szeretetérzésben, a művészetben, a tudományban, a hitben rend van. Tartsd meg ezt a rendet magadban te is és akkor szabadságban érzed magad. Tudj örülni egy kicsit annak, hogy szabadon gondolkozhatsz! Ne légy telhetetlen, mert ez az érzés örökös rabszolgává tesz! Mert a saját, vagy a vélt szabadságod keresése a képzelt béklyóid cipelése nem hatalmaz fel arra, hogy mindig azt tedd, ami éppen neked esik jól. Ezen gondolkozom most, a nemzeti megemlékezéskor. Szabadon gondolkozom, és ez jó. Még jobb, hogy le is írhatom.

Gundy Sarolta – Hunhír.info