- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Olvasó: Így tette tönkre a Fidesz a közigazgatást

Volt kormánytisztviselő kereste meg a Hunhír.info szerkesztőségét, hogy elmondja, miként tette tönkre munkahelyét a politika, leírása szerint leginkább a Fidesz-kormányzás óta. Neve elhallgatását kérő jobboldali érzelmű olvasónk elhanyagoltnak érzi a közigazgatás területét, és úgy véli, ha nem kap elég hangsúlyt a probéma, nem változtatnak az úgynevezett reformon, megsínyli Magyarország. Olvasónk összefoglalóját alább közöljük.

Mint volt kormánytisztviselő leírom tételesen, jogszabályi hivatkozásokkal, hogy a politika (szinte majdnem teljesen a Fidesz kormányzás alatt) hogyan tette tönkre a közigazgatást. Ezt mindenki tapasztalja aki bármilyen – nem PR-fogásra alkalmas (pl. okmánymeghosszabbítást) – ügyet próbál elintézni  (szabálysértés, jogsértés miatti eljárás lefolytatása, akár gyámügyi, földhivatali, jegyző hatáskörét érintő, stb. ügyekben). Az alkalmazottak értelem szerint tudják is, hogy nem működik Magyarország, csak nem kap kellő hangsúlyt a probléma ezért szeretném, ha nyilvánosságra kerülne.

Az folyamatosan tapasztalható a közszférában 2002. óta, hogy spórolás címen rúgják ki az érdemi dolgozókat, fűnyíróelv szerint. Azért annyi válogatás persze mindig van, hogy a pereputty léhűtőket ez ne érintse. Ez a 2010-es kormányváltásig még úgy-ahogy elviselhető volt, mert apránként folyt csak és az is többnyire a betöltetlen helyeket, vagy nyugdíjba vonuló kollégákat érintette. A baloldali politikusok inkább a saját stiklijeiket intézték (amire ők is előszeretettel használták a közszférát), nem akartak azzal is túl sokat foglalkozni, hogy átszervezzék a közigazgatást. Sajnos a Fidesznek már nem elég az, hogy amig megy a mutyi az érdemi dolgozókat kirugdalják (ezzel azt jelezve, hogy milyen sokat tesznek a közérdekért, spórolnak, ami amúgy egy marhaság, mert a pereputtyot fizetik az állítólag megspórolt pénzből, az érdemi munka pedig nem lesz elvégezve a létszámhiány miatt), hanem meg akarják mutatni, hogy milyen fontosak és átszervezés címen népszerűsíttetik magukat (ld. pl. itt: https://pannoniakincsei.hu/a-pest-megyei-kormanyhivatal-megvalositotta-a-celkituzeseit [1]), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ami jó volt, azt tönkretették. Akkor alább konkrétumokkal:

A 274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelettel Szakigazgatási Hivatalokat hozták létre. Nem véletlen a dátum, az őszödi beszéd után az MSZP elbukta az önkormányzati választást és így ki kellett valamit találni, hogy a bukott politikusok ne kerüljenek utcára. Meg persze jól jött az is, hogy ezzel elkezdte a politika jobban maga alá gyűrni a szakmát. Az hogy a megyei rendszernek semmi köze sincs sokszor az egyes szakmákhoz tartozó igazgatási egységek határaihoz nem zavarta az ötletgazdákat.

Innentől kezdve pedig csak a Fidesz kormányzás lajstroma következik:

Választások előtt értekezleteken több kormánymegbízott utasításba adja, hogy bírságos döntés nem mehet ki. Persze ezt nem merik vállalni, mindezt szóban teszik. Egyértelmű, hogy itt a közigazgatás tönkretétele folyik, ráadásul nem elsősorban dilettantizmus az oka (bár az is), hanem mindezt tudatosan teszik, hiszen nem maguktól jönnek az utasítások, jogszabályok, ha pedig kiderül, hogy rossz (ami amúgy bárki számára látható, ha előre belegondol), akkor meg lenne rá a lehetőség, hogy visszavonják, vagy nem politikai érdek szerint módosítsák. Működésképtelen lett a közigazgatás, nem rend, hanem mesterségesen kialakított káosz van, amit a közigazgatáson keresztül is PR-fogásokkal leplez a kormány. Sajnos a probléma sokkal komolyabb annál, minthogy a szőnyeg alá legyen söpörve.

Menyus

A Hunhír.info a jövő évi országgyűlési képviselő-választáson az egyedüli pozitívan értékelhető eredménynek a Fidesz-győzelmet tartja a kormánypárt minden rossz, átgondolatlan és oligarchákat olykor már tényleg arcpirító módon futtató, bankszámlájukat duzzasztó ténykedései ellenére is. A kontrollt az elvárható, talán utópisztikusnak tűnő önkontroll mellett egy konstruktív ellenzéki jobboldali párt, a Mi Hazánk parlamentbe kerülésével lehetne biztosítani.

Hunhír.info